С думите „Христос Воскресе“ авантюристите стъпиха на българска земя

 17 000 километра с ретро коли. Братушки обикалят Европа, за да почетат Деня на победата

Навръх Великден фериботът „Славяне“ стоварва на варненското пристанище команда руски смелчаци. Всички те сядат зад волана на супер ретро коли от Втората световна война и тръгват да обикалят Европа. Посвещават пътешествието на 70-годишнината от победата във Великата отечествена война. А мотото, с което автомобилните зверове на няколко десетилетия шестват из европейските градове, е „Победата е една за всички“.

С думите „Христос Воскресе“ авантюристите стъпиха на българска земя. Те са младежи от обществения руски парламент, които в знак на признателност към предците им са решили да припомнят на Европа за случилото се преди 70 години. Идеята е с ретро колите от 40-те да посетят всички места, които са били окупирани от нацистка Германия, и да минат с колите през местата, където са се водили най-зловещите битки от Втората световна. Първата спирка бе България – първо във Варна, после в София.
Интересните автомобили спряха пред Докторската градина и приковаха погледите на минувачите. „Искаме по миролюбив и нестандартен начин да припомним миналото, да освежим страниците на историята и да опазим настоящето, за което нашите предци са се борили с оръжие в ръце.

В България ни приеха прекрасно, хората ни се радват, помагат ни много. Даже пеем по улиците заедно стари руски военни песни и рецитираме стихотворения. Усещането е невероятно!“, сподели директорът на проекта Константин Репин. „Опитваме се да потопим участниците на автоекспедицията в потока на историческите събития, към които не би трябвало никой да е равнодушен. Искаме да преведем историята на освобождаването на Европа от нацизма от недостъпния фактологически език на учебниците на езика на емоциите.

Стремим се преживяното да обедини младежите на Русия и Европа“, допълва Павел Беляевски, депутат от Тюменската Дума. Автоколоната на „Победата“ ще завърши обиколката на Европа точно на 9 май в Москва, след като измине 17 000 км, стартирайки от България. Във всеки град ретро братушките се срещат с ветерани от Втората световна, на които предават писма от руските ветерани, сгънати на триъгълник, точно като по времето на войната. Колоната ще продължи за Сърбия, Австрия, Унгария, Полша и други европейски страни.

Автор: Оля Ал-Ахмед, в. Стандарт

Снимки: Стоян Йотов, в.Стандарт