Сървърите на "руския интернет" ще бъдат разположени в "закрити градове"

Министерството на икономическото развитие на Русия е измислило как да изпълни повелята на президента Владимир Путин да защити важната за икономиката и националната сигурност интернет инфраструктура. Най-подходящото място за сървърите на водещите интернет компании са т.нар. закрити градове. Само там можело да се осигури максимална защита на данните, съобщи агенция РБК.

„Закритите градове“ са създадени по времето на диктатора Йосиф Сталин за нуждите на ядрената програма на СССР. Днес по официални данни са останали 44 такива населени места с общо над 1.2 милиона души население, но неофициално броят им вероятно е много по-голям.

Те са с различна степен на секретност, като влизането и излизането от тях понякога е напълно ограничено. „Закритите градове“ са различни от военните градове, изграждани за воински части, често извън гражданските населени места и също със специален режим на достъп.

В името на секретността доскоро те не съществуваха на картите и понякога жителите им се водят на адреси в близкия по-голям град – например Железногорск всъщност е закритият град Красноярск-26 и адресната регистрация на много от жителите му е в съседния Красноярск.

В края на април на среща с журналисти Путин каза, че интернет е създаден като проект на ЦРУ и в същността си остава такъв и големите руски компании и мрежите за национална сигурност трябва да бъдат защитени от достъпа на САЩ, като разположат основната си инфраструктура на руска територия. Преди това той е нареждал да се разработят специални условия за правенето на бизнес в закритите градове и в Министерството на икономиката очевидно са решили да съвместят двете инициативи, коментира РБК.

Неотдавна в. „Комерсант“ написа, че руските власти подготвят мерки за засилен контрол над „руския интернет“ – филтриране на съдържание, забрана за разполагане на DNS сървъри извън руската територия и забрана регионални и местни мрежи за обмяна на данни да се свързват с чуждестранни интернет мрежи.