Сърбия измества България в ремонта на руски хеликоптери

Русия иска в Сърбия да има международен, или поне регионален център за обслужване на руски и съветски военни и цивилни хеликоптери, е заявил руският вицепремиер Дмитрий Рогозин, пише сръбският вестник Blic. Получената от Сърбия молба за военно сътрудничество все още се разглежда, посочва Рогозин и изтъква, че Русия е предложила на Сърбия отварянето на център за поправка на хеликоптери.

Министърът на отбраната на Сърбия Братислав Гашич и първият зам.-директор на руската Федерална служба по военно-техническо сътрудничество Андрей Бойцов са подписали в Белград протокол за създаване в Сърбия на регионален център за обслужване на руски хеликоптери, предаде ТАСС. Проектът предвижда ремонтно обслужване на руските машини, които се използват в региона и в света, съобщават от сръбското военно министерство. Двете страни го оценяват като приоритетно направление за по-нататъшно военно-техническо сътрудничество.

С подписаното споразумение Сърбия ще измести България в тази дейност, твърдят експерти. През 2012 г. Министерският съвет утвърди, а парламентът ратифицира аналогично междуправителствено споразумение с Русия за организирането на ремонта и модернизацията на вертолети Ми-17 (Ми-8), Ми-35 (Ми-24) и техните модификации на територията на България.

Това трябваше да позволи на предприятия от българската промишленост да извършват ремонт и модернизация на вертолети за нуждите на българските въоръжени сили, както и в интерес на трети държави. Споразумението осигуряваше съдействието на руската страна за сертифицирането на ремонтните ни заводи и осигуряването на поръчки. Ремонтите трябваше да стават в клона на ТЕРЕМ – „Георги Бенковски“. Преди това предприятието бе придобито от банкера Цветан Василев. Под името „Авионамс“ то бе препродадено миналата година.

Във вторник, при посещението си в авиобаза „Граф Игнатиево“, премиерът Бойко Борисов намекна, че държавата може да откупи завода и да организира в него ремонта на двигателите за МиГ-29. В края на миналата година българските ВВС получиха ремонтиран хеликоптер Ми-24, но той бе възстановен в софийския ТЕРЕМ – „Летец“.

Само ден по-рано стана известно, че Сърбия е увеличила в пъти износа си на земеделска продукция за Русия.