Сълзотворен газ „усмирява“ турска медия

Полицията в Истанбул е провела на разсъмване спецакция, използвайки сълзотворен газ, за да нахлуе в централата на критична към правителството медийна компания, прилагайки съдебна заповед за конфискуване на бизнеса, съобщи Асошиейтед прес. Служители на реда са успели да влязат в основната контролна зала на групата и да попречат на излъчването на телевизионен сигнал. Полицията също така блокирала входа на сградата, спирайки служителите да влязат вътре. Полицията задържа репортер на телевизия „Бугюн“, а депутатът Махмут Танал получи удари от полицията, съобщиха турски медии.

Властите са използвали сълзотворния газ и водните оръдия, за да разпръснат тълпата, която се събрала пред сградата в знак на подкрепа към медийната група. В същото време главният редактор на телевизия „Бугюн“ Тарик Торос заяви, че компанията не е била информирана за предстоящите действия.

Прокурор е разпоредил в холдинга „Коза Ипек“ да влезе синдик, докато неговите връзки с движението, водено от Фетхуллах Гюлен, намиращ се в изгнание в САЩ умерен ислямски духовник, се разследват. Правителството обвинява движението на Гюлен, че се опитва да дестабилизира държавата, а прокуратурата го определя като терористична организация.
Тези стъпки на турското правителство са част от мащабна акция срещу последователите на Гюлен, която е в ход от декември 2013 г., когато прокурори започнаха разследване за корупция на министри от правителството, а хора, приближени до президента Реджеп Тайип Ердоган, твърдят, че разследванията били част от опит за преврат. Стотици длъжностни лица от полицията и съдебната система, заподозрени за връзки с движението на Гюлен, са били уволнени. През май банковият регулатор на Турция конфискува банка, свързана с движението.

Критично настроени кръгове осъдиха действията на правителството като репресия срещу опозиционни сили преди парламентарните избори на 1 ноември. „Коза Ипек“ притежава опозиционните телевизионни станции „Бугюн“ ТВ и „Канал Тюрк“, вестниците „Бугюн“ и „Милет“, както и други бизнеси.

Асошиейтед прес припомня, че през миналия месец централата на светския турски всекидневник „Хюриет“ беше нападната от тълпа след устни атаки срещу вестника от страна на Ердоган.
Междувременно турски прокурори повдигнаха обвинения на две момчета на възраст 12 и 13 години по обвинения в обида на президента Реджеп Ердоган, след като са скъсали негови плакати в населената предимно с кюрди провинция Диарбекир. Двамата братовчеди, които са известни само с инициалите си, могат да получат до две години и четири месеца затвор, след като провеждането на тяхното дело беше одобрено от съдебното министерство, пише в. „Хюриет“. Децата са били задържани през май.

Главният прокурор на Диарбекир е подал молба до правосъдното министерство за завеждане на дело срещу двете деца по обвинение в „оклеветяване на турския президент“. След като е било одобрено, официално е заведено дело срещу двамата братовчеди в турския Първи детски съд. Първото изслушване по него ще се проведе на 8 декември тази година.

Източник: „Дума“.