Създаването на руската система „Статус -6“ ще обезсмисли американската ПРО

Създаването на такава система ще позволи поддържането на стратегически паритет в света и ще намали вероятността от ядрена война, счита главният редактор на списание „Национална отбрана“ Игор Коротченко.

„Отчитайки стремежа на САЩ да създадат система за противоракетна отбрана за прихващане на руски междуконтинентални балистични ракети, е очевидно, че нашето военно ръководство мисли по какъв начин да реши въпросите с поражението на противника в случай на реална война и това включва използването на нетрадиционни средства за изстрелване на ядрени заряди на територията на врага“, каза Коротченко пред ТАСС. Той каза още, че в определена степен се работи в перспектива, която осигурява въоръжение в арсенала на руската армия, което ще обезцени американската система ПРО.

Експертът допуска, че не става дума за т.нар. „мръсна бомба“: „Доколкото мога да преценя, в системата ще бъде използван ядрен заряд с повишена мощност и не става дума за „мръсна бомба“, а за система, която изстрелва ядрен заряд с повишена мощност на разстояние 10 хиляди километра под вода, за поразяване на крайбрежни съоръжения на противника“.

Събеседникът на ТАСС смята, че създаването на такова торпедо ще позволи поддържането на стратегически паритет в света и ще намали вероятността от ядрена война. Говорейки за възможността за реалното съществуване на такава разработка, Коротченко заяви, че „на съвещание при президента военачалниците представят реални документи, а не рисунки“ и добави: „Ето затова можем да кажем, че това е реална разработка, която най-вероятно е в заключителната фаза на създаване“.

Във вторник редица федерални телевизионни канали излъчиха сюжети от срещата си с руския президент Владимир Путин по въпросите на отбраната. В кадър попаднаха фрагменти от представянето на една от последните системи за въоръжаване, която, съдейки по нейните характеристики, ще бъде способна да нанесе ядрен удар с голяма мощност под вода на разстояние до 10 хиляди километра.

Прес-секретарят на президента на РФ Дмитрий Песков подтвърди тази информация, като заяви: „Действително, някои секретни данни попаднаха в обективите на камерите, затова впоследствие бяха отстранени“.

Източник: Руски Дневник.