Съветът на федерацията даде съгласие на президента Путин за използване на ВС на РФ в Сирия

Съветът на федерацията (СФ) даде съгласие на президента на Русия Владимир Путин за използване на ВС на РФ в Сирия. Това заяви пред журналисти началникът на кабинета на руския държавен глава Сергей Иванов, предаде ТАСС.

„СФ единодушно подкрепи искането на президента – с 162 гласа „за“, съобщи той.

„Веднага искам да съобщя резултата от гласуването – Съветът на федерацията единодушно подкрепи искането на президента – с 162 гласа „за“ при липсата на въздържали се и гласували „против“, каза началникът на администрацията на руския президент Сергей Иванов.

„Всички социални и финансови въпроси, свързани с осигуряването на военнослужещите от ВВС на Русия, които ще бъдат задействани в тази операция, ще бъдат изпълнени и всички решения в тази насока вече са приети“, каза Иванов.

Русия ще използва в Сирия единствено авиация, като действията й са по молба на сирийския президент Башар Асад за борба срещу „Ислямска държава“, заяви още Иванов.

„Както вече каза нашият президент, използването на сухопътни войски е изключено“, уточни той. „Военната цел на операцията е подкрепа по въздух на сирийските правителствени сили в противопоставянето им на ИДИЛ“, добави той.

При това Иванов обърна внимание на ситуацията „от гледна точка на координирането на нашите действия с партньорите и съюзниците и спазването на международното право – всички вие добре знаете, че върху териториите на Сирия, Ирак, а възможно и в бъдеще и в други страни в Близкия Изток, вече се нанасят ракетно-бомбени удари от редица държави“. Сред тези страни той назова САЩ, като наскоро към тях, по думите му, са се присъединили Франция, Австралия, а още редица страни имат готовност също да го сторят.

Във връзка с това Иванов отбеляза един принципен момент: „Тези действия се извършват, заобикаляйки международното право“. „За да бъде спазено международното право, трябва да бъде изпълнено едно от следните две условия – или резолюция на Съвета за сигурност на ООН, или искане от страна на държавата, срещу чиито територии се нанасят удари, за оказване на военна помощ“, поясни Иванов.

„В тази връзка бих искал да ви информирам, че президентът на Сирийската арабска република се обърна към ръководството на страната ни с искане за оказване на военна помощ“, каза началникът на администрацията на руския президент. „По този начин, можем да констатираме, че срещу тероризма, разбира се, трябва да се борим, необходимо е да се обединят международните усилия, но същевременно е желателно и необходимо да се спазват нормите на международното право“, подчерта Иванов.

Той акцентира върху „принципните различия в подхода на РФ и западните й партньори: „те не спазват международното право, а ние го спазваме“.

Иванов поясни също, че тази операция има времеви рамки, а видовете оръжие, които ще се използват няма да бъдат обявени. Операцията „разбира се, не може да продължи безкрайно и има точно определени времеви рамки, но какви точно – колко денонощия и колко летателни апарата ще бъдат използвани, както и какви видове оръжие ще използват нашите ВВС, по разбираеми причини сега не мога да съобщя“, каза той.

Ръководителят на администрацията на Кремъл подчерта, че „става дума не за постигане на някакви външнополитически цели и удовлетворяване на амбиции, в което постоянно ни обвиняват“. „Става дума единствено за националните интереси на РФ“, каза Иванов.

Той обърна внимание на това, че броят на руските граждани и на тези от ОНД, които се присъединяват към групировката „Ислямска държава“ „расте не с дни, а с часове“. „Става дума не за десетки, не за стотици, а за хиляди такива хора, част от които вече са се върнали на територията на РФ, и не е трудно да се досетим, не е нужно да сме пророци, за да разберем, че те и в бъдеще ще се връщат на наша територия“, каза началникът на администрацията на руския президент. „По този начин, желателно е да се действа крачка напред, на далечните граници, а не да се сблъскаме с този проблем по-късно, на наша територия в Русия“, добави Иванов, като поясни, че става въпрос само за Сирия.

„Всички наши партньори и съюзници днес ще бъдат информирани за приетото решение, а по линия на военните ведомства, вероятно ще бъде предадена и конкретна информация“, каза още Иванов.