Съветът на Европа обвини украинската полиция в съучастие за трагедията в Дома на профсъюзите

За трагедията в Дома на профсъюзите в Одеса е виновна украинската полиция. Това заяви на 4 ноември Международната консултативна група на Съвета на Европа, след като анализира обстоятелствата около масовата смърт на хората, съобщи телевизия „Звезда“.

В Страсбург считат, че Киев не е могъл да осигури независимо и ефективно разследване на събитията.

„Предвид доказателствата, сочещи към участието на полицията в масовите безредици на 2 май 2014 г. в Одеса… (се изисква) разследването на масовите безредици като цяло да се осъществява от орган, изцяло независим от полицейските служители. Поради тази причина, предвид структурните връзки между държавната служба на извънредните ситуации и МВР, разследването на действията на пожарната служба не може да се счита за независимо“, се казва в доклада.

Припомняме, че на 2 май 2014 г. екстремисти от „Десен сектор“ разгромиха палатковия лагер на противниците на новите киевски власти, след което ги затвориха в Дома на профсъюзите и подпалиха сградата. Всичко това се случи пред очите на полицията, която реши да не се намесва.

В трагедията загинаха 48 души и над 200 бяха ранени. Година и половина след това никой от виновните за престъплението не е наказан.