Съветът за сигурност на РФ нарече Полша и Румъния потенциални цели за Русия

Полша и Румъния, разполагайки на своя територия елементи на ПРО, автоматично се превръщат в потенциални цели на Русия, заяви заместник-представителят на Съвета за сигурност на Русия Евгений Лукянов.

Елементите за противоракетна отбрана, разгърнати в Полша и Румъния, представляват потенциална опасност за Русия, заяви Лукянов пред журналисти в сряда.

„За тях ще бъде по-добре да мислят за друго, също за Полша и Румъния. Разполагането на елементи на противоракетна отбрана, пускови установки, които реално са прицелени в нашите стратегически ядрени сили – това е проблем за тях“, предава думите на Лукянов агенция „Интерфакс“. Той подчерта, че тези държави „автоматично се превръщат в наши цели“.

Лукянов заяви, че ако на Полша и Румъния им харесва да „бъдат цели заради американските оръжейни системи“, то това е техен избор.

По думите на чиновника логиката на конфликта се свежда до това, че никой не печели от него, но някои се оказват в средата му. „Например те може да се намерят в средата на конфликта. Ако тази позиция е позната и приемлива за тях, ако това е основа на съюзническите им задължения, тогава не мога да коментирам“, добави Лукянов.

На 5 юни агенция AP съобщи за плановете на администрацията на американския президент да разположи ракети с наземно базиране в Европа и Азия. Тези действия бяха наречени в медиите отговор на предполагаемите нарушения на Договора за ликвидиране на ракети със среден и малък обхват от страна на Русия.

Малко след това руският президент Владимир Путин заяви, че на въоръжение на руската армия през 2015 г. ще постъпят над 40 междуконтинентални балистични ракети, способни да преодолеят всяка, „дори най-усъвършенстваната технически система за противоракетна отбрана“. Путин обеща, че Москва ще насочи ударните си сили и средства срещу тези, които застрашават териториите й.