Съветникът на М. Льо Пен: Американците целят разрив между ЕС и Русия

Съветникът на Марин Льо Пен смята, че Западът няма право да критикува референдума за самоопределяне на Крим.

Като геополитик, известен със своята свободна позиция, както сам се определя Емрик Шопрад, съветник по международните въпроси на лидера на френския „Национален фронт” Марин Льо Пен, той ще отиде на 16 март като наблюдател на референдума в Симферопол. В същото време наблюдатели от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа в Крим няма да дойдат.

На въпрос на руското издание „Взгляд”, какво е мнението на „Националния фронт” за референдума в Крим на 16 март, докторът на политическите науки Шопрад заявява:

„Националният фронт” смята, че допитването до народа на Крим относно неговото бъдеще е легитимно. Парламентът на Крим вече обяви независимостта с преобладаващо болшинство. Референдумът от 16 март ще позволи на населението на Крим да реши по демократичен път бъдещето си.

Ние смятаме процеса за легитимен, изхождайки от това, че чрез държавен преврат, със сила, на власт в Киев бяха доведени не избрани от народа управляващи, които унищожиха лингвистичните права на рускоговорящото население на Украйна и отправят заплахи към автономността на Крим”.

Съединените щати и подчинените им европейски правителства нямат ни най-малка кредитоспособност да критикуват референдума за самоопределяне на Крим, тъй като самите те са водили многобройни войни с намеса във вътрешните работи на други страни и създадоха в Европа изкуствена държава – Косово, което беше историческото сърце на Сърбия, продължава Шопрад.

Френският политолог допълни, че Марин Льо Пен много внимателно следи ситуацията. Тя признава правото на Русия да защитава стратегическите си интереси и безопасността на рускоезичното население. Марин Льо Пен  също така изтъква дружеското си отношение към жителите на Украйна и постоянно повтаря, че според нея в случая не става дума, дали си за Русия срещу Украйна, а за Украйна и Русия заедно, тъй като на двете държави им е съдено да живеят заедно в мир.

„Ние сме против американския план, целящ създаването на разрив между Европейския съюз и Русия, възползвайки се от слабостта на националното единство в Украйна”, – подчертава френският политолог Емрик Шопрад.

vz.ru