В Съвета за сигурност на ООН блокираха заявление на Русия за междусирийските преговори

Западните страни-членки на Съвета за сигурност на ООН блокираха предложения от Русия проект за заявление с призив да се осигури максимално представителен характер на предстоящия кръг на междусирийските преговори. Това заяви във вторник постоянният представител на РФ в световната организация Виталий Чуркин, предаде ТАСС.

По думите му за това е допринесла украинската делегация, която е непостоянен член на Съвета за сигурност. Както заяви дипломатът, Москва е обезпокоена от факта, че сирийските кюрди все още не са поканени на женевските преговори. Според Чуркин „тази линия противоречи на настройките на резолюцията на Съвета за сигурност на ООН за всеобхватност на политическия процес в Сирия“.

„Струваше ми се, че всички основни партньори споделят безпокойството ни. Ние внесохме за разглеждане от членовете на СС на ООН проект за заявление за пресата с призив да се осигури максимално представителен характер на междусирийския диалог в хода на предстоящите преговори. Бяхме учудени, когато проектът беше блокиран от някои от западни страни. Своя принос за това направи и украинската делегация“, се казва в писменото изявление на Чуркин.

Според него „такава позиция предизвиква недоумение“. Той подчерта, че в политическия процес трябва да участват „всички сегменти на сирийското общество“. „На този етап това е от особено значение, защото по време на априлския кръг от преговорите се очаква да се обсъждат въпросите, свързани с устройството на политическата система на САР. Това, че съдбата на Сирия трябва да определят самите сирийци не е само красив лозунг“, заяви Чуркин.