Съвета на Федерацията предложи да бъде създаден руски интернет

Член от Съвета на Федерацията Максим Кавджарадзе предложи да се създаде вътрешен интернет за използване само в Русия, който ще бъде с ограничено ползване за потребителите от САЩ и ЕС, съобщи РИА Новости.
Сенаторът разказал, че предлага въпросната мрежа да работи само за обществото в науката, за да се избегне изтичането на конфиденциална информация.

«Например, в САЩ никога няма да разберете кой работи в Министерството на отбраната, кой работи в ЦРУ или кой работи в системата на селското стопанство или министерството на строителството и архитектурата. Всичко е секретно. Ние обаче в интернет предлагаме всякаква информация, показваме всичко, при нас всичко е отворено и достъпно. Но ние не говорим за цензура, а говорим за закритата част, която не трябва да вреди на държавата», добави Кавджарадзе. Според него, Русия би могла да създаде подобна мрежа със страните: Беларус, Армения, Казахстан, Киргизия, Таджикистан или с държавите от Азиатски и Тихоокеански региони, като средствата за създаването й може да постъпват от регионални бюджети.

«Аз не искам желязна завеса, която да ни отдели от Америка, Европа или Азия. Обратно, казвам, че трябва да се сътрудничи и да се обменят мнения. Но в онези области, които изискват пълна конфиденциалност относно технологиите, ние трябва да бъдем много стриктни и внимателни», поясни Максим Кавджарадзе.