Стрелков:  Славянск е обкръжен

Стрелков: Славянск е обкръжен

Публикувано от:

Главнокомандващият на опълчението на Донецка народна република Игор Стрелков представи доклад за ситуацията на фронта, след тежките сражения на 18 и 19 юни до Славянск и Краматорск, съобщи lifenews.

„От нощта на 18 до 19 юни противникът осъществи масово прехвърляне на войските от района на с. Догенкое, където има база и лагер, в района на гр. Красни Лиман. Бяха прехвърлени 130 единици различна военна техника, в това число около 20 танка и 40 БМД, БМП и БТР. Диверсионната група на опълчението успя да унищожи един БТР в колоната. Също така, през нощта опълчението обстреля опорния пункт на противника в района на «Комбикормовий».
Рано сутринта на 19 юни, противникът с подкрепата на два щурмовика СУ-25, дивизион самоходни гаубици, батарея „Град” и няколко минометни батареи нанесе масивен удар с танкове и мото-пехота на позициите на Краснолиманския отряд на опълченците в района на с. Ямпол. Първата атака е отразена, ударен е един танк на противника. Около 11:00 противникът възобнови атаката и въпреки загубите, проби фронтовата линия, в следствие на което изгуби 4 БМД, както и голямо количество жива сила. Въпреки това, посредством надмощието си в във въоръжената сила украинската армия успя да превземе с. Ямпол, с. Захотное и моста на река „Северски Донецк”. Краснолиманските опълченци имат големи загуби на бойци и военна техника. Подкреплението от подразделението на опълчението на Славянск също не успя да спре превъзхождащата сила на украинския противник. Въпреки това, опълченците поели огъня на противника в Крива Лука. Сраженията продължават, а опълченците се опитват да пробият позициите на противника в г. Славянск.
Същевременно с атаката на Ямпол, противниковите сили от танкове и мото-пехота атакували г. Северск, където с тях влязоха в бой отрядите на опълченците под командването на Алексей Мозговой (Лисичански батальон). Сраженията продължават.
В опит за оказване на помощ на сражаващите се на север, Краматорската рота на опълченците предприе атака срещу противниковите позиции в района на Марков (на изток от Краматорск). В битката за блокпостовете, опълченците успели да ударят един БМП и БТР на противника. Един от опълченците е леко ранен. Няма промяна в позициите около Славянск и с. Семьоновка.
Сутринта подразделението на опълчението нанесе минометни удари на планина Карачун и позициите в с. Восточный, където е разположен противникът. В отговор, украинските военни обстреляли от танк с. Семьоновка, а в 18:00 нанесоха удар с гаубици на центъра на Славянск. Множество сгради са разрушени.
По този начин, може да се констатира фактът, че украинските военни са изпълнили задачата за окончателно обкръжение на Славянск, поставена им от президента Порошенко. Въпреки храбростта и издържливостта на опълченците, те не са в състояние на открито да държат на масовите удари от противниковата танкова артилерия и авиация. Украинската армия превъзхожда опълченците не само по количество на бойна техника, но и по количество на жива сила”, гласи докладът на Игор Стрелков.

Той отново помоли Русия за помощ. Той поясни, че украинската армия превъзхожда по численост и бойна техника опълчението. “Пръстенът се затвори и ситуацията напомня Сталинград”, заяви Стрелков. Той поясни, че опълченците нямат място за отстъпление, но са готови да се бият до последно – до последна капка кръв.

«Целта на противника е да удари силите на опълчението, с цел унищожаване и отрязване на пътя към границата с Русия. Все повече населени места се обстрелват, украинската армия заема все повече позиции, все повече военна техника пристига в горещите точки, все повече се образуват нови горещи точки. Ако веднага не дойде военна помощ от Русия, то най-вероятно още след седмица опълченците ще бъдат разгромени», поясни СТрелков.

Същевременно, Славянск и Краматорск са под непрекъснат артилериен обстрел. Населението страда от липса на вода, храна, медицинска помощ, хигиенични средства, покрив и др. Убитите се погребват веднага, с цел предотвратяване на епидемии. Моргите отдавна не работят. Сградите са разрушении. Потокът на бежанците се увеличава с всеки изминал ден, но някои от местните няма къде да отидат и остават. Някои от тях се включват в опълчението. Образуват се нови отряди. Все повече доброволци без никаква военна подготовка се записват в отрядите за самоотбраната на града (опълчението). Преминават неколкодневен курс на обучение и незабавно се включват в сраженията с Нацгвардията, «Десен сектор» и др. Все повече жени и момичета влизат в редиците на опълчението и взимат автомати в ръце. Същевременно украинските бойци продължават да върлуват и безчинстват в украинския югоизток, унижавайки и унищожавайки мирни граждани. Изтезават и издевателстват над пленените опълченци, разстрелват ги. В Красни Лиман Нацгвардията изнасилва, разстрелва, разчленява…

Стрелков: «Ако Русия не ни помогне веднага, може би ще издържим седмица – две. Ние сме обкръжени… И макар да имаме смели бойци и своите победи, украинската армия ни превъзхожда в пъти по въздух и земя. Въпреки всичко, ние ще се борим до край».

[embedyt]http://www.youtube.com/watch?v=ho6dzQYiLOA[/embedyt]