Стивън Коен: Приближаването на НАТО към Русия напомня на действията на нацистка Германия

НАТО все повече се приближава към границите на Русия, като подкопава сътрудничеството си с Москва, смята американският политолог и експерт по Русия Стивън Коен, предаде РИА Новости.

Алиансът начело със САЩ стремително увеличава силите си на суша, по вода и във въздуха близо до руските граници. В тези условия реакцията на Москва, която изпраща самолети за проверка на американски военен кораб, намиращ се близо до военната база в Калининград, не е учудваща, отбелязва Коен.

При това Вашингтон и Брюксел, които видимо усилиха военното присъствие в Източна Европа, обвиняват Москва в „провокации срещу НАТО“. Но в този случай именно алиансът е провокаторът, пише политологът.

„Подобни действия на НАТО могат да напомнят на жителите на Русия за нахлуването на нацистка Германия през 1941 г. – последният път, в който подобни враждебни сили се мобилизират близо до границите на страната“, подчертава Коен.

Въпросът е в това доколко целенасочено НАТО и САЩ вървят към война с Русия, дали действията им са осъзнати или действат неосъзнато, като „на сън“, коментира Коен.

По-рано новият началник на Обединените въоръжени сили на НАТО в Европа ген. Къртис Скапароти призова членовете на алианса постоянно да са готови да противостоят на заплахите от страна на „възраждащата се Русия“.