Среща на ръководствата на НД „Русофили“ и ПП ГЕРБ

Състоянието и перспективите на българо-руските отношения бяха обсъдени днес на среща между ръководствата на НД „Русофили“ и Политическа партия ГЕРБ.

Срещата е по инициатива на Национално движение „Русофили“, което се обърна с покана за предизборни разговори към партиите с потенциал да излъчат представители в следващия парламент – АБВ, „Атака“, БСП, „Воля“, ВМРО, ГЕРБ и ДПС.

По-общата цел на инициативата е да допринесе за подобряване на българо-руските отношения и в този смисъл за привеждане на държавната политика в по-пълно съответствие с настроенията и очакванията на българския народ. Убеждение, че „България трябва в максимална степен да възстанови и поддържа приятелски отношения с Русия“, са изразили 67 процента от запитаните в национално представително изследване на „G consulting“, проведено през юли 2016 г.  На противно мнение са едва 5 процента.

За последната година посещенията на руски туристи в България са се увеличили с 40%, а с президента Путин сме обсъждали и потенциалните възможности за двете страни от проекта за газовия хъб „Балкан“, работата по който вече започна, отбеляза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Председателят на „Русофили“ Николай Малинов подчерта, че движението сътрудничи много ефективно с редица кметове на ГЕРБ. Според цитираното проучване съотношението между русофили и русофоби сред електората на ГЕРБ е 48:13 процента.

В последните години работим много интензивно, за да бъде възстановена популярността на руския език у нас, оказваме методическа и организационна помощ за изучаването му в детските градини и училищата, отбеляза зам.-председателят на „Русофили“ Пенчо Зулчев. Той отправи молба към лидера на ГЕРБ да подкрепи тези усилия, които бележат видим успех.

Срещата с ръководството на ГЕРБ е трета по ред в тази предизборна кампания. По-рано бяха проведени срещи с представители на  ВМРО и „Атака“ от коалиция „Обединени патриоти“ и с лидера на партия „Воля“ Веселин Марешки.

Практиката на подобни срещи беше установена през миналата година, когато ръководството на НД „Русофили“ организира предизборни разговори с кандидатите за президент на България. На поканата тогава се отзоваха Ивайло Калфин, Пламен Орешарски, Красимир Каракачанов и Румен Радев.