Среща на високо равнище на ЕС за бежанците

В Люксембург започва двудневна извънредна среща на министрите на външните и на вътрешните работи на страните от Европейския съюз. На нея ще бъде обсъдена миграционната криза в Унгария и движението на мигрантите през Балканите към Западна Европа, публикува glasove.com.

Същевременно, в Брюксел турският президент Реджеп Ердоган ще се срещне с председателите на Европейския съвет и Европейската комисия, за да обсъди с тях сътрудничеството с Турция за защита на външните граници на Съюза, съобщава БНТ.

Германските власти повишиха прогнозите си за притока на имигранти към страната. Досегашните прогнози бяха за 800 хиляди до края на 2015 г., но според нов доклад очакванията са за до милион и половина кандидати за убежище. Германският финансов министър Волфганг Шойбле заяви по-рано, че Европа трябва да ограничи притока на имигранти, пристигащи на континента.

Над 3000 души участваха вчера в митинг във френската столица в подкрепа на имигрантите. Те направиха поход от Площада на Бастилията до Площада на Републиката с искане държавата да подобри условията за настаняване на бежанците. В предните редици имаше пристигнали неотдавна в Париж имигранти. До тях вървяха и бежанци, които от доста време живят в специално обособените палаткови лагери в северната част на столицата.

Продължава да расте и броя на случаите на загинали имигранти. Телата на 95 бежанци са били открити по либийските брегове за последните пет дни. 85 от телата са намерени в близост до столицата Триполи. По-голямата част от загиналите са бежанци от други африкански страни, които са се опитали да преминат Средиземноморието и да влязат в Европа. Черната статистика сочи, че от 2005 година досега при подобни опити са загинали над 29 хиляди души.