СПЧ изяснява причината за задържането на руските журналисти от LifeNews

Президентският Съвет за правата на човека се свърза с украинския омбудсман Валерия Лутковска за изясняване на подробности относно ситуацията със задържаните руски журналисти от телевизионния канал „LifeNews“. Тя обеща да се включи за да се разследва тази ситуация и да разясни, защо именно са били задържани журналистите, цитира думите на ръководителя на Съвета Михаил Федотов РИА Новости.

Напомняме, че по-рано журналистите Олег Сидякин и Марат Сайченко от LifeNews бяха задържани от Националната гвардия на Украйна до Краматорск (Донецка област). Ръководството на холдинга News Media се обърна към министъра на външните работи на РФ с молба, да бъде оказано съдействие за тяхното освобождаване. Външният министър на Русия Сергей Лавров призова ОССЕ да бъдат взети всички необходими мерки за освобождаването на руските журналисти.

Както каза главата на Президентският Съвет за правата на човека, сега правозащитниците изясняват подробности относно задържането на журналистите, с тази задача в момента активно се занимават членовете на работната група на СПЧ за проследяване на ситуацията в Украйна Максим Шевченко и Андрей Юров.

„Сега разговарях с украинския омбудсман г-жа Валерия Лутковска, която обеща да се включи в проясняването на тази ситуация, за да добием ясност, в какво точно ги обвиняват и какво именно са извършили, за да се стигне до тяхното задържане“, съобщи Федотов. Той изрази надежда, че журналистите ще бъдат освободени и ще се върнат при семействата си. „Надявам се, че това е просто някакво недоразумение и журналистите скоро бъдат освободени“, заяви Федотов, добавяйки, че СПЧ в момента прилага всички максимални усилия за това.