Андрия Мандич

Андрия Мандич

Според Андрия Мандич „Черна гора първа ще напусне НАТО“

Публикувано от:

Председателят на опозиционната партия „Нова сръбска демокрация“ Андрия Мандич по време на интервю пред руския вестник „Известия“ посочи причината за дипломатическата криза между Русия и Черна гора, за вътрешнополитическата ситуация в страната и за планирания референдум за членството на страната в НАТО.
„Историята показва, че Черна гора никога не е имала по-близки съюзници от Сърбия и Русия. Но водещите страни от НАТО в течение на дълги години влагаха немалко средства и усилия за да прекъснат тези връзки и да създадат антисръбска и антируска Черна гора. Тази нова Черна гора трябваше да стане “балкански самолетоносач” в борбата срещу Москва и Белград. Затова и всички, които имат традиционно връзки с Русия и Сърбия днес се възприемат враждебно. А тези, които се борят за запазването на отношенията с традиционните съюзници се наричат основни врагове“, посочи Мандич.
„Страната на практика се намира на границата на граждански сблъсък още от 2006 г. , когато се проведе съмнителния референдум за независимостта. На фона на решението на властите да влязат в НАТО и да въведат антируски санкции този разкол се засилва. Освен това управляващият режим започна да използва по-остри методи срещу опозицията“, добави опозиционерът.
„На първо място искаме да проведем ревизия на позициите спрямо НАТО. Повечето граждани са срещу влизането на страната в Алианса, защото изтребителите му водеха бомбардировки на територията на Черна гора още преди да нападнат Сърбия. Затова и след смяната на властта ние ще организираме референдум за присъствието ни във военнополитическия блок и така Черна гора ще стане първата държава, която ще напусне НАТО. Ние ще отменим антируските санкции и ще анулираме признаването на независимостта на несъществуващата държава Косово. Наш главен приоритет ще бъде възстановяването на отношенията с Русия и със Сърбия. Но същевременно сме готови да водим конструктивен диалог със всички наши съседи, в това число и с членовете на ЕС и на НАТО“, добави той.