Спират сделки за Русия

От България за Русия изнасят около 640 фирми, от които 41 правят 75% от износа. В България от Русия внасят 844 фирми, от които 2 правят 75% от вноса.

Машиностроители искат помощ от държавата за нови пазари

Българският износ за Русия спира. След като ембаргото преди няколко месеца засегна хранителните ни продукти, сега сривът на рублата удари и останалите стоки, които все още намираха пазар там – машини, лекарства и вино. От няколко дни те почти не могат да се изнасят, защото руските контрагенти се въздържат от поръчки, твърдят предприемачи. „Заради девалвацията на рублата на тях им е твърде скъпо да купуват в евро и долари. За българските износители, чиито сделки са с отложено плащане, пък се трупат огромни загуби“, коментира Лукан Луканов, председател на Съюз „Произведено в България“.

Българските машиностроители, които изнасят за Русия, са пред поредното изпитание тази година, заяви шефът на браншовата камара по машиностроене Илия Келешев. 40% от общия годишен износ на България за Русия от 1.125 млрд. лв. се формира от машиностроителна продукция. Става дума за около 400-450 млн. лв. годишно. През последната година обаче той се е сринал с 50%, казва Келешев. Първият голям спад бе през пролетта, когато рублата се обезцени с 20%. Няколко големи предприятия в България имат съществен експорт за Русия. Това са производители на металорежещи машини, телфер, мото- и електрокар. За Русия изнасяме и дървообработващи машини, двигателни мостове, санитарна керамика и смесители. Затова от браншовата камара искат държавата да помага при търсенето на нови пазари на изток.

„В такива несигурни времена никой не рискува и спира сделките“, заяви Лукан Луканов. Това вече са направили и повечето големи международни компании.

Руската федерация е един от основните външнотърговски партньори на България. По данни на НСИ за 2013 г. на Русия се падат 15.9% от външнотърговския ни стокообмен. Общият обем на търгуваните стоки през 2013 г. между двете страни бил 7.118 млрд. щ.д. От тях 6.361 млрд. се падат на руския внос у нас, а само $ 756.8 млн. е българският износ за Русия. Оттам България внася най-вече енергоносители – 93.9%, основно суров нефт, природен газ и нефтени масла. В сравнение с 2012 г. статистиката показва, че стокообменът е намалял с 5.4%. Това обаче е за сметка на по-малкия внос руски стоки у нас, докато износът от България е нараснал с 4.8%. Сред най-изнасяните български стоки за Русия са медикаментите – близо 30%. Сред машиностроителната продукция, която формира близо 40% от експорта ни, с най-голям дял са частите за автомобили и кари, електрически акумулатори, санитарна арматура, арматурни артикули.

Бяхме пред голям пробив на пазара.

Георги Минчев, зам.-председател на Българската асоциация за транспорт

Независимо от срива на рублата, още преди драматичното падане на курса, стокооборотът на годишна база между Русия и страните от ЕС по прогнозни данни намаля с над 100-110 млрд. евро. Сега с обезценяването с около 50% на руската валута вероятно тази прогноза ще бъде надхвърлена. Това е съществена загуба на стокооборот, като се има предвид, че очакванията бяха стокооборотът да достигне до 460 млрд. евро. Сега ще бъде с 25% по-малко, което е чувствителен спад. Нашето машиностроене е подизпълнител на големи европейски фирми, които загубиха договорите си с Русия. Това доведе до негативи и за нас. Много загубихме и от туризма. Спадът за ЕС е между 40 и 50%, за България е малко по-малък. Но и тези руски туристи, които идват по нашето море, не харчат така, както харчеха доскоро. Така че във финансово изражение загубата от туризма може да надхвърли 50%. Преки загуби има и в областта на транспорта заради рисковете на БАФТА при преминаването през Украйна. В момента нямаме проблеми, но в продължение на почти половин година не беше така. Загубиха производителите на пресни плодове и зеленчуци, макар и да не са много, заради забранителния списък от износни стоки – около 17 млн. евро. А най-лошото е, че нашите фирми бяха на прага да направят пробив на руския пазар. В последните три години износът на земеделска продукция нарастваше в геометрична прогресия. Сключени бяха и първите дългосрочни договори за износ на плодове. Сега не знам тези производители какво ще правят и как ще оцелеят.

Разпродават имоти по морето

Сривът на рублата ще окаже негативно влияние върху бизнеса в България и върху икономиката като цяло, убедени са руснаците, които живеят в Поморие. Най-засегнати от финансовия спад на московската валута ще бъдат фирмите от туристическия бранш и строителството. Първите негативи вече се усещат по Черноморието. През последните месеци сделките с ваканционни имоти рязко намаляха. Руснаците свирят отбой и дори се опитват да продават жилищата си. „Много от моите сънародници гледат на своите апартаменти в България като на инвестиция. Те са вложили пари в нещо, което им е харесало – в този случай в морски апартаменти. Сега, когато парите им в банките са се стопили наполовина, те се опитват да си осигурят свежи пари, като продадат българските си имоти. Проблемът е, че нямат изгоден пазар. Тук при вас също има голяма криза, хората нямат пари и няма кой да купи обратно нашите жилища“, коментира 53-годишният Дмитрий Сергеев, който живее в Поморие и притежава недвижим имот. Строителните фирми в курорта, които разчитат основно на руския пазар, за да продават ваканционните си апартаменти, признават, че сделките се броят на пръсти. Освен това купувачите нямат достатъчно пари. За разлика отпреди, в момента се търсят малки студия за 20-30 хиляди евро.

„Последните ни клиенти – семейство пенсионери, пожелаха да купят два двустайни апартамента. Започнахме преговорите преди два месеца. Когато рублата започна да пада, хората се обадиха и казаха, че се отказват от едното жилище. Сривът обаче продължи, а с това и нова корекция на сделката. Пак се обадиха и казаха: „Нашите спестявания още се стопиха и вече не ни стигат дори за двустаен. Предложете ни малко ателие“. Тъй като започваме да подготвяме наново документите за покупко-продажба, а това изисква време – не се знае дали парите им няма още да се обезценят и хората изобщо да не могат да купят нищо тук“, коментира частен предприемач от Поморие.

От руската диаспора в морския град пък признават, че сега се налага да помагат на свои роднини в Русия с пари, които печелят у нас.

Прогнозират домино от фалити на туроператори от федерацията.Руските туристи двойно по-малко. Цените за Нова година с 35% надолу, Египет и Турция вече дават 20% отстъпка

Двоен спад на пътуващите руснаци прогнозират руските туроператори заради шеметното обезценяване на рублата. Продажбите на екскурзии и ваканции са замразени заради притесненията на клиентите, обясни преди дни говорителят на Руския съюз на туриндустриите Ирина Тюрина пред ИТАР-ТАСС. И въпреки, че анулациите на резервирани пътувания се броят на пръсти, цените за новогодишните пакети вече са със спад от 30-35%. Най-драстичен ще е ефектът върху планираните летни ваканции. Според руските туроператори се очаква клиентите, които все пак се решат на морски ваканции, да изберат пакети в самата страна, вместо да пътуват в чужбина. Най-голям отлив ще има за скъпите дестинации. България се нарежда по-скоро сред евтините възможности за почивка. Неминуемо обаче резките промени в курса на рублата ще повлияят на интереса към страната ни. Допълнителен риск за нас създават турските и египетските туроператори, които вече са предложили 20% отстъпки в цените за руски туристи.

Още през лятото на 2013 г. туроператорите отчетоха, че въпреки големият брой самолети от Русия, пристигащи на морските ни летища Бургас и Варна, едва малка част от пътниците идват за организирани ваканции. Повечето руснаци прекарват ваканцията в своя втори български дом. Тези летуващи са желани гости на местните ресторанти и добре посрещани в магазините. Но хотелиерите не са доволни.

Според данните на НСИ за първите 10 месеца на 2014 г. руските туристи у нас са близо 637 000 и се нареждат на 4-то място след гърци, румънци и германци. Това обаче е 3% по-малко спрямо периода за предходната година.

Родните хотелиери и туроператори са притеснени, че липсата на клиенти може да се окаже фатална за част от руските туроператори. През миналото лято бяхме свидетели на банкрути на над 10 средни и големи компании, част от които бяха сред основните оператори у нас. Заради евентуални очаквани фалити се притесняваме да сключим и договорите за лято 2015 г., обясниха представители на бранша у нас. Според други експерти пък фалитите на руските туроператори можело да се превърнат в домино. Фирмите са застраховани за огромни суми. И за някои от тях е по-безболезнено да прекратят работата си, оставяйки оправянето на сметките на застрахователите, отколкото да се борят с отлива на туристи и финансовата несигурност.

Ще чакаме по-бедните

Руснаци и украинци с по-свит семеен бюджет може да предпочетат следващото лято да дойдат на морето у нас, отколкото в Турция и Гърция. Това прогнозира доц. Стоян Маринов от УС на Варненската туристическа камара. След почти двоен спад и на гривната, той разговарял с украинка, която от 8 г. посреща в Обзор свои сънародници за почивка. Дамата била по-скоро оптимистична за лято 2015 г., че клиентите й след последвалото обедняване няма да изберат 5-звездните хотели в южните ни съседки, където дори и пакетите да са по-евтини, разходите излизат по-големи. А и България е по-близка дестинация. Тези, които са били в 4- и 5-звездни хотели, сега ще изберат по-нискокатегорийни бази по морето у нас. Както и от по-скъпи и далечни дестинации ще предпочетат по-близки и евтини. Това е наш плюс, категоричен е доц. Маринов. Според него сега Министерството на туризма е на ход за масовата реклама в големите руски градове и в Украйна на българските курорти, която трябва да започне още в началото на следващата година.

Плащанията се бавят от два месеца. Радослав Радев, Национална лозаро-винарска камара

Кризата в Русия се отразява и на българските винопроизводители. От около два месеца плащанията към тях от страна на руските им партньори се бавят. Причината е, че банките спряха да отпускат на тамошните компании краткосрочни кредити, които се ползваха като оборотни средства. Обмяната на валута също е доста затруднена. От друга страна, руските компании купуват виното ни с евро, а го продават в рубли, което е много неизгодно за тях. Към момента обаче няма прекратени договори и двете страни проявяват разбиране и правят компромиси. Все пак руският пазар е най-големият за нашето вино, а има фирми, които си партнират от над десет години. Въпреки проблемите доставките на българско вино за Русия няма да спрат. Не можем да ги оставим без вино точно за празниците. Всички се надяваме, че проблемът скоро ще бъде решен./Standartnews