Спират дарения за сънародниците ни в Украйна

Има опасност събраните във Варна 4 тона хуманитарни помощи да не могат да достигнат до българите в Източна Украйна. За това алармира на пресконференция днес председателят на национално движение „Възраждане“ Костадин Костадинов, предаде репортер на Moreto.net.

Повече от 200 души от морската столица и от страната са изпратили дрехи и храни в помощ на бедстващите ни сънародниците. Най-далечната дестинация, от която са получавани колети с дарения е Петрич.

Повече от месец след старта на кампанията обаче, украинците отказват да приемат двата камиона с продукти. Доводът на властите в Киев е, че трябва да се предостави фактура за всяка една стока, което по думите на Костадинов е невъзможно. „Имаше хора, които носеха по няколко бутилки олио. В Аксаково, където е складът пристигаха колети от цялата страна, хората са дарявали според възможностите си. Някои от тях дори са платили повече за пратката, отколкото за самото съдържание“, коментира той.

В търсене на решение на проблема организаторите на кампанията от „Възраждане“ са се свързали с посолството ни в Киев, но от там са посъветвали даренията да бъдат изпратени чрез Българския червен кръст. В крайна сметка продуктите трябва да се внесат в страната чрез  организацията по линия на Външно министерство. Не е ясно обаче кога точно ще се случи това…

По информация на българи в Украйна пък, до страната достигали само помощи през Русия. Румъния и Унгария, които имат малцинства там, също не получавали разрешение да внесат дарения за пострадалите, допълни Костадинов.

Според него, по данни на Дружеството на българите в Донецка и Луганска област, само в Донецк живеят близо 7500 наши сънародници.