Спирането на проекта „Турски поток“ едва ли е възможно

След нарушаването на въздушното пространство на Турция от руски самолет властите на тази страна за първи път заплашиха да спрат реализацията на съвместния газов проект „Турски поток“. По думите на експерти от RBTH („Руски дневник“), заплахата засега не е реална, но бъдещето на руския газов поток до голяма степен ще зависи от позицията на Турция.

„Спирането на проекта „Турски поток“ именно заради недоволството на турската страна от политиката на Русия в Сирия едва ли е възможно, най-вече, заради интереса на Турция към доставките на ресурси и перспективите за повишаването на ролята на Турция на енергийния пазар на ЕС след въвеждането на този проект в експлоатация“, заяви Иван Капитонов – доцент от Института на държавната служба и управлението на Руската академия за народно стопанство и държавна служба. По думите му, по-скоро турската страна иска увеличение на отстъпките за закупуване на руски газ, отколкото реално заплашва да отмени проекта.

От своя страна, по думите на анализатора от ИК „Премиер“ Сергей Илин, заявлението на Реджеп Ердоган, по-скоро носи политическо послание, отколкото икономическо, и е насочено към вътрешната аудитория. „Турция внася от Русия около 60% от своя газ (27 млрд. кубически метра за 2014 г.) и независимо от формалното наличие на алтернативни варианти, реално тя ще може да замести този обем само ако създаде нова инфраструктура, построи нови газопроводи и терминали за прием на сгъстен природен газ“, допълва Иван Капитонов.