Снайперистите на Майдан били наети от украинските националисти

Снайперистите, които стреляли на Майдан, убили десетки полицаи и мирни граждани, са били наети от украинските националисти опозиционери – организатори на антиправителствените протести, заяви бившият глава на Службите на безопасност на Украйна  Александр Якименко пред журналистите на тв канал „Русия”. По думите му, сблъсъците на Майдан, в резултат на които са загинали около 100 души, са организирани от някои лидери на опозицията.

«Изстрелите са идвали от сградата на киевската Филхармония. За тази сграда отговаряше коменданта на Майдан Парубий. Именно в тази сграда на 20 февруари са действали снайперистите, а също и хора с автоматическо оръжие. Те са поддържали силовата атака срещу служителите на Министерството на вътрешните работи, които на онзи момент вече били демобилизирани и реално се спасявали с бягство, тъй като ги снайперистите избивали като мишени на стрелбище в Лунапарк», поясни  Якименко.

«Служителите на МВР буквално бягаха в паника. Въоръжени хора ги преследваха, при това въоръжени  по най-различни начини. В същия момент започна стрелба по хората, атакуващи милиционерите, съответно бяха избити хора и от тях. Всичко това се случваше от сградата на Фирхармонията. Когато първата вълна от изстрели приключи, много очевидци са забелязали, от входа на тази сграда да излизат около 20 човека – добре облечении, по-специален начин, със сакове за пренасяне на снайперски винтовки, имаше и автомати АКМ с оптически прицел. А най-интересното е, че това нещо са го виждали не само нашите оперативни сътрудници, но и представителите на Майдан – хора от партия «Свобода», «Десен сектор», «Батьковщина», «Удар», заяви Якименко.

След това, по думите му, снайперистите се разделили на две групи по 10 души. Едната от тях изчезнала безследно практически веднага, другата заела позиции в хотел «Украйна». И убийствата продължили.

СНАЙПЕРИСТИ УКРАЙНА

Напомняме, Андрей Парубий и Олег Тягнибок са създателите на социал-националистическата партия, която по-късно е преименувана на «Свобода». От 1990 година Парубий активно се занимава с политика, бил е депутат на областния съвет в Лвов, а по-късно народен депутат на Украйна. В периода на сблъсъците в Киев, започнали през ноември 2013 година, той е изпълнявал функциите на коменданта на Майдан, а след държавния преврат заел поста на секретаря на съвета за националната сигурност и отбрана.

Якименко заяви, че събитията в Украйна са резултат на предсрочна реализация на сценарий, подготвен най-вече от САЩ, който е трябвало да се реализира в Украйна през 2015 година в период на президентските избори. По думите на Якименко, президентът Янукович не е устройвал никой от Запада като фигура, поради което там се провеждала подготовка към това, на изборите през 2015 да бъдат въведени представители на други политически сили.

По думите му, представителите на ЕС, след решението на президента на Украйна Янукович да се преустанови подписването на договора за асоцииране с европейския блок, били готови дори да „променят някои точки” в договора, само и само, той да бъде подписан. Но, това силно „не устройвало САЩ”, и те били принудени да включат този план за провеждане на протестни мероприятия, който всъщност не бил готов и се доработвал в хода на протестните акции”.

 

Според Якименко, на Вашингтон е било неизгодно не само мирното развитие на ситуацията в Украйна, но и позицията на ЕС, който апелираше за урегулиране на ситуацията в страната. «На САЩ е било нужно да промени всичко само в своя полза, да раздели Украйна от Европа, Русия от Украйна, което всъщност и направи», заяви още той. Като отбеляза, че крайно активна роля в събитията на Украйна играе и Полша, която „използва всевъзможни методи”, в това число, чрез структури на ЕС и НАТО, „за да подчини на себе си Украйна”.

Якименко също така посочи, че редица представители на новите киевски власти в настоящия момент, продължават активно да реализират волята на своите американски покровители, които искат Украйна такава, „която да изпълнява онова, което те сметнат за необходимо”. Екс главата на Службата на безопасност на Украйна смята, че Вашингтон ще продължи своята политика, насочена не само в дестабилизирането на ситуацията на юго-източна Украйна, но и с цел да  подчини други бивши републики на някогашния Съветски Съюз.