Словения призова балканските страни да „регулират и намалят притока на бежанци”

Вътрешният министър на Словения Весна Жнидар призова за по-добро сътрудничество между държавите от т.нар „балкански бежански маршрут“ и поиска балканските страни да „регулират и намалят притока на бежанци”.

След снощната среща с представители на министерствата на вътрешните работи на Македония, Гърция и Сърбия в Бърдо при Кран Жнидар подчерта, че с нейните събеседници са се съгласили, че е необходимо да се започне „забавяне на бежанските потоци, с цел да се предотврати претоварването на отделни държави, които се намират на мигрантския маршрут „. „Условие за намаляване на бежанската вълна е подобряване на сътрудничеството между страните, намиращи се на балканският път, които трябва да увеличат своя капацитет за приемане на мигрантите“, добави тя. Според нея, целта на срещата, освен намаляването на бежанския поток, била да се изрази подкрепа към усилията на ЕС да постигне споразумение с Турция и Гърция около контрола на имигрантите в Европа.

Въпреки че са били поканени на срещата, представители на Хърватия не дойдоха. Жнидар подчерта, че през зимата очаква намаляване на притока на имигранти, но добави, че ако Европа не намери общо решение за кризата, с настъпването на пролетта може отново да бъдем свидетели на сцени като тези през август и септември.

Източник: bgnes.com.