След 5 г. морската авиация на Русия ще получи нов универсален самолет

Унифицирана авиационна платформа на Морската авиация на ВМФ на Русия за замяна на съществуващите самолети Ил-20 и Ил-38 ще бъде избрана през 2015-2016 г. Това заяви командващият Морската авиация на РФ Игор Кожин, предаде ТАСС.

„Към 2020 г. платформата ще бъде напълно готова и вече ще е във въздуха“, добави Кожин.

По неговите думи, тази универсална платформа ще дойде на смяна на всички противоподводни самолети в Морската авиация и при това ще притежава „увеличен коефициент на качеството“. Кожин увери, че новият самолет ще надмине всички чуждестранни аналози, при все, че за създаването на машината се използват основи още от съветски времена.

Ил-20 в различните модификации се използва като самолет за радиотехническо разузнаване и фоторазузнаване и летящ команден пункт. Самолетът е създаден на базата на турбовинтовия Ил-18, като първата машина е излетяла пред 1969, а последният борд излиза през 1976 г. (оттогава самолетите само са преминавали планова модернизация по замяна на бордовата радиоелектроника).

Ил-38 също е създаден на базата на Ил-18, пуснат през 1961 г. до 1969 г. Самолетът е предназначен за откриване и унищожаване на подводници, провеждане на разузнаване в морето и осигуряване на издирвателно-спасителни операции. В момента намиращите се на въоръжение на морската авиация Ил-38 преминават модернизация по програмата „Новелла“ за инсталиране на нова система за търсене и локализиране.