СК на РФ: Украйна укрива информация за обстрела, при който преди година загина журналистът от „Русия днес“

Украйна укрива информация около обстоятелствата при обстрела на автомобилната колона, в резултат на който преди година в югоизточната част на страната загина фотокореспондентът на агенция „Русия днес“, Андрей Стенин, предаде ТАСС, позовавайки се на изявление на официалния представител на СК на РФ Владимир Маркин.

„Следствената комисия изпрати искане за правна помощ по даденото наказателно дело на компетентните органи на Украйна. Отговориха ни, че правоохранителните органи провеждат досъдебно разследване на убийството на журналистите, но никакви сведения не бяха представени“, каза Маркин.

По този начин, добави той, „украинската страна преднамерено укрива информация за обстоятелствата при обстрела на автомобилната колона, в състава на който се е придвижвал руският журналист, както и за лицата, които е възможно да са участвали в извършването на указаното престъпление“.

Наред с това, съобщи още Маркин, следствието разполага с информация за други свидетели, които могат да разполагат с информация за престъплението. „В момента продължава комплексът от следствени и оперативно-издирвателни дейности с цел установяването на тяхното местонахождение и последващи разпити“, уточни Маркин.

Припомняме, че фотокореспондентът на агенция „Русия днес“ Андрей Стенин загина на 6 август 2014 г. в покрайнините на гр. Снежное (Донецка област). Автомобилната колона, сред която е бил и автомобилът на журналиста, бе подложена на обстрел от украинските военни.