Руски гражданин се озовал в центъра на сблъсъка в Одеса на 2 май

Руски гражданин се озовал в центъра на сблъсъка на 2 май в Одеса

Главното управление на Следствения Комитет на Русия образува наказателно дело срещу радикално настроени лица сред въоръжените националистически групировки «Десен сектор», «Самоотбрана на Майдана», ултраси, служители на МВР на Украйна и Службата за сигурност на Украйна, участвали в трагичните събития на 2 май в Одеса. Делото е образувано по обвинение за «Покушение с цел убийство» и «Мъчения», съобщи официалният представител на СК на Русия Владимир Маркин, предаде lifenews.

Напомняме, че на 2 май в Одеса (Украйна), радикално настроени представители на въоръжени националистически групировки «Десен сектор», «Самоотбрана на Майдана» и ултраси организираха масови безредици в центъра на града, придружени от насилие, погроми, палежи, унищожаване на имущество, както и убийства. Тогава ожесточената тълпа от националисти подпали сградата на Дома на профсъюзите, където са загинали десетки мирни хора. Основно сред пострадалите и жертвите от погрома са проруски настроени граждани.

Сред пострадалите бе и един гражданин на Русия. В момента на сблъсъците, страхувайки се за живота си, той решава да се скрие на сигурно място – Дома на профсъюзите на площад Куликово поле. Освен него, в сградата по същите причини се озовават и други хора, за да изчакат преминаването на сблъсъците на площада. По-късно вечерта обаче, националистите от «Десен сектор», «Самоотбраната на Майдана», ултраси и други агресивно настроени лица започват погром на сградата, замервайки я с коктейли «Молотов», павета, камъни, скандирайки антируски и националистически лозунги. Чува се и стрелба от огнестрелно оръжие. По-късно агресивната тълпа нахлува в сградата.

В резултат на това, в Дома на профсъюзите са загинали десетки мирни граждани, други са пострадали от отравяния с газ, продукти на горене, травми при падане от височина (няколко човека се опитали да се спасят от пожара и убийците, скачайки през прозорците). Много от оцелелите в онази трагична нощ са останали инвалиди за цял живот. По официални данни на украинските правоохранителни служби, в нощта на 2 май в Дома на профсъюзите са загинали над 35 души, но съществуват доказателства и сведения на очевидци за над 100 души загинали и над 200 ранени.

Руският гражданин е получил отравяне от продукти на горене, които са използвани от националистите в сградата, но мъжът е успял да се евакуира от Дома на профсъюзите, като веднага бил задържан от служителите на милицията и доставен в едно от управленията на МВР.

Там пострадалият бил подложен на жесток побой от служителите на правоохранителните органи, след което цяла нощ е допитван под физическо и психологическо въздействие във връзка с това, че е гражданин на Руската Федерация. При всичко това, дори и дума не е ставало да започне издирване на онези, които са подпалили Дома на профсъюзите, както не е имало и оказване на първа медицинска помощ.
Едва на следващия ден задържаният е доставен в реанимацията, когато състоянието му в следствие на отравяне от пожара се е влошило значително. Въпреки това, служителите на Службата за сигурност на Украйна няколко пъти са водили с него следствени действия, заплашвайки го с физическа разправа. През цялото време на пострадалия се е отказвала жизнено необходимата за него медицинска помощ.

Всички процесуални документи са съставени изключително на украински език, който руснакът не владее, не му предоставена и помощ от преводач. Въпреки настоятелните молби на задържания за среща с представител на руското посолство, чак след 3 месеца (на 31 юли) срещата се осъществява. Едва тогава руският гражданин успява да предаде заявлението си в правоохранителните органи на Руската Федерация, поради липса на надежда за обективно разследване на случая от украинската Служба за сигурност и МВР на Украйна.