СК на Русия: Събрани са достатъчно доказателства за престъпленията на украинската армия в Донбас

Следственият комитет (СК) на Русия е събрал достатъчно доказателства за престъпленията на украинските военни в Донбас, съобщи официалният представител на СК Владимир Маркин, предаде РИА Новости.

В сряда лидерът на ЛНР Игор Плотницки заяви, че ДНР и ЛНР се обръщат към Съвета за сигурност на ООН с молба за учредяване на международен трибунал за съдебно преследване на лицата, отговорни за нарушаването на международното хуманитарно право и престъпленията срещу човечеството в Украйна. В понеделник прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков заяви, че в Донбас са се наблюдавали епизоди, които могат да бъдат квалифицирани като престъпления срещу човечеството.

„По събитията в югоизточната част на Украйна ние водим наказателни дела по няколко члена от Наказателния кодекс на РФ, сред тях са чл. 356 и 357 – използване на забранени средства и методи за водене на война и геноцид. Те се намират в частта от Наказателния кодекс за престъпленията срещу света и безопасността на човечеството“, заяви Маркин.

Представителят на СК отбеляза, че са събрани над 2,5 хил. тома, потвърждаващи престъпленията на украинските въоръжени формирования.