СК на Русия разполага с доказателства за използването на фосфорни бомби от украинските военни

Следственият комитет на Руската федерация е получил доказателства за използването на фосфорни бомби срещу мирното население в Украйна, съобщи говорителят на службата Владимир Маркин, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Маркин поясни, че съгласно заключението от съдебната експертиза, „в пробите от почвата, предадени на руските следователи от очевидци на обстрела в с. Семьоновка и гр. Славянск в Донецка област, се съдържат продукти от изгарянето на запалителната смес Н-17, с която се оборудват мини и бомби“.

„На практика това е усъвършенстван и по-смъртоносен вариант на запалителните снаряди, които по-рано се пълнеха с бял фосфор“, подчерта Маркин.

Той отбеляза също, че подобен състав изгаря човешкото тяло изцяло и е невъзможно да се изгаси. „Затова хората, които се намират в засегнатата зона, изпитват ужасни страдания и са обречени на мъчителна смърт, да не говорим за силния психологически шок. Освен това, да се окаже помощ на жертвите в тази ситуация е изключително трудно, защото се изисква специализирано лечение“, отбеляза представителят на Следстения комитет.

„В момента следствието установи конкретни лица сред представителите на силовите структури на Украйна, които са отговорни за това престъпление. СК на Русия ще заведе дела срещу тях според законите на руското законодателство“, допълни още Маркин.

„Материалите по делото могат да бъдат предадени на съответните международни съдебни инстанции, както сторихме при разследването на престъпленията на грузинските военни срещу населението на Южна Осетия“, заяви говорителят на СК.