Ситуацията в Югоизточна Украйна остава напрегната

Силите за самоотбрана в Славянск се опитват да си върнат контрола над обектите, оставени по-рано заради атаките на украинските военни, предаде РИА Новости. Сред тези обекти е телевизионната кула, от която отново се излъчват украински телевизионни канали. Нощта премина спокойно, но боевете избухнаха отново на сутринта.

Представител на бунтовниците в Славянск каза за Интерфакс, че сраженията са се съсредоточили около телевизионната кула в южното предградие Андреевка. „Връщаме си контролните пунктове под наш контрол“, посочи той.

Засега няма данни за жертви, нито коментар от страна на украинското правителство по повод съобщенията.
През цялата изминала нощ опълчението в Славянск се подготвяше за отбрана. Разпространяваха се слухове, че украинската войска всеки момент ще щурмува града. „Не спахме цяла нощ, очаквахме щурм. Всички бяхме в пълна бойна готовност”, заяви един от опълченците.

Междувременно, в Мариупол украински военни превзеха сградата на областния съвет в града.

Късно вечерта във вторник бе разпространена информация за един загинал и трима пострадали в резултат на атаката на мъже с маски на блокпостовете в близост до Мариупол. Според проруските активисти нападението е от страна на членове на радикалния „Десен сектор“ и украински военни.

В социалната мрежа очевидци съобщават, че са видели два трупа в цивилни дрехи на блокпоста, който бе атакуван от радикалите. Освен това, радикалите стреляли по всичко, което се движи, в резултат на което са загинали жена и дете.