Симетричен отговор: С какво оръжие Русия може да унищожи САЩ за по-малко от половин час

Забелязахте ли как се промени отношението на представителите на САЩ към Русия в Съвета за сигурност на ООН? Къде отидоха дързостта и грубостта? Саманта Пауър дори не се опита да укорява Виталий Чуркин и не разговаря с него като с представител на „губеща държава“. Къде изчезнаха перченето и пренебрежителният тон? Защо САЩ вече не са толкова категорични в мнението си за Украйна и Сирия? И какво позволява на руския президент Владимир Путин на всеослушание да изрече фразата: „Вие разбирате ли какво сте направили?“ – нееднозначно обръщайки се към американския си колега?

Мнозина по-рано не реагираха сериозно и на думите на Владимир Путин, произнесени в отговор на въпрос по време на срещата с членовете на клуб „Валдай“: „Вие нали можете да унищожите САЩ, например за 30 минути?“. Тогава руският президент се замисли за няколко секунди и отвърна: „В общи линии да, дори по-бързо…“. Истинността на тези думи може да потвърди човекът, който знае всичко за най-мощните руски оръжия – главнокомандващия на руските Ракетни войски със стратегическо предназначение (РВСН) генерал-полковник Сергей Каракаев. Впрочем, потенциалните противници на Русия се досещат за възможностите на руското оръжие. Затова и си държат езика зад зъбите, отбелязва телевизия „Звезда“.

Изведнъж и напълно неочаквано стана ясно, че еднополюсният свят, насърчаван от САЩ след разпадането на Съветския съюз през 1991 г., се изправи срещу една убедителна сила. И прехваленото американско оръжие вече не е способно да се противопоставя на симетричния отговор от страна на Русия.

Оказа се, че руснаците не само са успели да превъоръжат армията си и да я направят неуязвима за ракетите на противника, но и са не научили изцяло да заслепяват цялата му електроника, превръщайки страшното ракетно оръжие в безсмислена купчина скрап. При това те притежават военен потенциал, способен в буквалния смисъл на думата да унищожи САЩ, а като „бонус“ и всичките им съюзници в НАТО.

„Русия е единствената страна, която може да унищожи Съединените щати, тъй като руснаците имат възможности и ядрено оръжие да направят това“, заяви неотдавна началникът на щаба на американските сухопътни сили генерал Марк Мили.

Като че ли е открил Америка, или по-скоро, открил е Русия. Няма да повярвате, сър Мили, но Русия наистина разполага с тези възможности, при това дори такива, за които вие още не подозирате, пише още телевизия „Звезда“. Впрочем, настоящата сила и военна мощ на Русия не се свежда до „принуждаване към мир“ в традиционната представа на САЩ, а води към нормален правен международен език. В крайна сметка истинските войни се печелят без оръжие.

Нека бъдем обективни: ядрената война дори между две страни може да доведе до непредсказуеми световни катаклизми. И натрапчивата идея на американците за „локално използване на ядрено оръжие“ като инструмент за налагане на политиката на Вашингтон е откачено бълнуване и пълна утопия. Това е, образно казано, като да плиснеш чаша вода в лицето на съперника, в чийто гръб духа силен вятър. Има и други народни сравнения, но смисълът им е ясен: отговорът ще бъде адекватен.

И по-конкретно за адекватността на отговора. В този случай, ако САЩ изведнъж решат да нанесат този същия превантивен ядрен удар върху Русия, наивно предполагайки, че той ще остане без възмездие. Не, няма да остане. Дори ако всички командни пунктове на руската армия бъдат унищожени, което е в сферата на фантастиката, системата „Периметър“ ще се задейства сама. Наричана на Запад „Мъртвата ръка“, а в Япония „Ръката от ковчега“, тази система днес е така модернизирана, че е просто неузнаваема за чуждестранните разузнавания.

Първоначално „Периметър“ е замислена като система за самостоятелно управление на ракетните войски със стратегическо предназначение. Тя гарантираше с технически средства и програмно осигуряване пуск на ракетите,  дори ако всички са загинали и няма кой да отдаде заповед.

Чрез обработката на гигантски обеми информация системата притежаваше способност да анализира промените във военната и политическата обстановка в света и да прави извод дали е настъпил момент да подаде команда за старт на ракетите.

При това, „Периметър“ не можеше да започне активни действия в мирно време. Дори и ако липсва връзката и целият боен разчет е напуснал стартовите позиции, оставаха други параметри, които да блокират работата на системата.

Говорим за системата „Периметър“ в минало време поради тази причина, че е известно единствено предишното й предназначение. Най-новите й способности обаче, са дълбоко засекретени. Известно е само, че в модернизирания си вариант тя представлява неизбежно възмездие. Това е не само поради възможността й да нанася ответни удари, които биха потопили света в мрак и хаос. Най-главното е, че този ответен удар просто не може да бъде отразен заради новите ракети със стратегическо предназначение.

Така, системата „Периметър“ до ден днешен е единствената в света „машина на съдния ден“ – оръжие за гарантирано възмездие, чието съществуване е официално потвърдено. И в САЩ са прекрасно осведомени за това.