Символите на Деня на Победата

Празнуването на победата на Съветската армия и съветския народ над нацистка Германия през Втората световна война се празнува широко в цяла Русия. Денят на победата, установен с указ на Президиума на Върховния съвет на СССР от 8 май 1945 г., се отбелязва на 9 май всяка година.

Георгиевската лента

Георгиевската лента – двуцветна от оранжеви и черни цветове – води своята история от лентата към войнишкия орден Свети Георги Победоносец, учреден на 26 ноември 1769 г. от императрица Екатерина II. Тази лента, с незначителни промени, е включена в системата за награждаване на СССР като „Гвардейска лента“ – знак за особено отличие на войника. С нея е покрит почетния „войнишки орден „на Славата.

Тази година на акцията „Георгиевска лента” се навършват 10 години. Акцията е замислена и проведена по случай 60-годишнината на Победата. Черно-оранжевите ленти са станали символ на паметта за Победата във Великата Отечествена война, знак за вечна признателност към ветераните, освободили света от фашизма…

Фронтовата каша

Войнишката каша е от зърнени храни, зеленчуци и месо. Зърнените храни са елда, ечемик или просо. Зеленчуци са лук, моркови. Месото обикновено е задушено. Кашата е лесна за приготвяне, прави се от наличните продукти и се оказва питателна, засищаща.

През военните години са я приготвяли в полевата кухня KP-130. Това е мобилна кухня за около 130 души. Готвенето може да се извършва както стационарно в полето (с или без шаси), така и по време на движение (на шасито).

Наркомовските сто грама

Наркомовските (фронтовите) сто грама — е неофициален термин, разпространяван през 40-те години през периода, когато Червената армия е провеждала военни операции, който е бил използван за определяне на количеството алкохол (водка) на военнослужещите.

 През януари 1940 г., по време на съветско-финландската война, народният комисар по отбраната К.Е. Ворошилов се обърнал към И.В. Сталин с молба да даде на войниците и командирите на Червената армия по 100 грама водка и 50 грама сланина на ден, поради тежките атмосферни условия.

По време на Великата отечествена война започнали да дават на войските водка през юли 1941 г., въпреки че официалното постановление на Държавния комитет за отбрана (ГКО) под гриф „секретно“ Й.В. Сталин е подписал през август.:

Постановление от 22 август 1941 г. № ГКО-562с „За въвеждане на доставки на водка в действащата Червена армия“. От 1 септември 1941 г. да се дава 40 ° водка в размер на 100 грама на човек на ден за бойците и командния състав от Червената армия на първа линия на действащата армия. Председател на Държавния Комитет по Отбраната И. Сталин.

Премахването на даването на водка в армията става през май 1945 г. след победата над Германия.

Червени карамфили

От самото детство у много хора 9 май се асоциира с червени карамфили. Червеният карамфил е символ на пролята кръв, зтова в Деня на Победата има толкова много от тях, защото това е и денят в памет на всички загинали. Червеното е цветът на знамето на непобедимата Червена армия. Карамфилите също така символизират фрагменти от салюта.

По време на следвоенния период именно карамфили са връчвани на героите на войната на 9 май. Затова за тях няма цветя „по-скъпи” от тях, защото тези привидно обикновени цветя носят определен смисъл, като своеобразно напомняне за младостта, за онези мигове на радост в деня на дългоочакваната Победа.

Вечният огън

Първият в СССР „Вечен огън“ е запален в село Первомайский, Шчекински район, Тулска област на 6 май 1955 г., в памет на загиналите във Великата отечествена война. Обаче, не могло да се нарече Вечен, тъй като горенето му редовно спирало. Първият истински Вечен (никога не преставащ да гори) огън е станал в СССР на Марсово поле в Ленинград (6 ноември 1957 г.).

Във Владивосток Вечният, постоянно горящ огън, символизиращ вечната памет, се намира в мемориала „Бойна Слава TOФ“. В тържествените дни гражданите полагат цветя.

Парад

Обичайните атрибути на празника са се появили не за един ден. Например, в първите 20 следвоенни години само един парад е бил проведен в чест на Победата – 24 юни 1945 година. През тези 20 години празничните мероприятия са били изразявани предимно чрез салют, но цялата страна, заедно с ветераните от войната са отбелязвали Деня на победата, въпреки липсата на официален празник…

https://vseruss.ru/novosti/rossiya-1/Simvoly-Dnya-Pobedy-48831