Силуанов: Русия би разгледала искане за помощ от Гърция

Русия е готова да разгледа предоставянето на помощ за Гърция в случай на подобна заявка, заяви руският министър на финансите Антон Силуанов в интервю за CNBC.

„Ако си представим такава ситуация и това искане достигне до руското правителство, ние ще разгледаме този въпрос в светлината на различни фактори, както и на двустранните отношения между Русия и Гърция“, посочи министърът.

От Министерството на финансите в Москва все пак заявиха, че за момента такова искане от Атина не е получено.

Коментарът на Антон Силуанов дойде, след като в Гърция дойде на власт ново правителство, което заяви, че не подкрепя нови санкции срещу Русия. Според мнозина крайнолявата коалиция, водена от СИРИЗА може да стане причината за раздор в Брюксел по отношение на санкциите срещу Русия, пише РИА „Новости“.

От руската медия припомнят, че първият чужд дипломат, който се срещна с новия министър-председател на Гърция Алексис Ципрас, бе руският посланик в Атина Андрей Маслов. По време на срещата Маслов връчи на премиера поздравителна нота за изборната победа от руския президент Владимир Путин.

Гърция и Русия постигнаха съгласие за необходимостта от укрепване на двустранните отношения в различни области, включително и на международно равнище, с цел да се допринесе за мира и стабилността в региона.

Прессекретарят на СИРИЗА Костас Исикос вече заяви, че западните санкции срещу Русия са „неоколониална булимия“, и изпрази положително мнение за действията на проруските бунтовници в Донецка и Луганска област срещу въоръжените сили на Украйна.