„Силата на Сибир“ ще повиши енергийната сигурност на Русия

Владимир Путин пристигна в град Якутск, където ще участва в церемонията, посветена на началото на строителството на новия магистрален газопровод „Силата на Сибир“, предаде ИТАР-ТАСС.

В понеделник ще бъде заварено първото звено. Началният участък се планира да бъде завършен към 2018 година, като свърже Чаяндинското находище с град Благовешченск.

Горивото ще се подава не само в руски региони, но и ще се изнася за Китай в рамките на подписания по-рано контракт. Общата дължина на трасето ще бъде 3968 километра. Почти 12.000 души ще участват в неговото строителство, което ще струва $25 милиарда. Целият проект за доставки на газ в Китай, заедно с овладяването на находищата и развитието на инфраструктурата се оценява на $55 милиарда.

Путин ще строи „Силата на Сибир“

«Газопроводът ще позволи не само увеличаването на износа и да разшири географията на руския износ на въглеводороди, но и да се направи сериозна крачка в газифицирането на собствената ни държава, от което особенно има нужда източната част на Русия», поясни Путин.

По думите му, следващата стъпка ще е «най-интересна от икономическа гледна точка».

«След като създадем мрежа от газопроводи в Далечния Изток, в Сибир ще се появи възможност за бъде съединена европейската част на газопроводната система с източната. От тази гледна точка на възможност за износ, от гледната точка на разширяването на географията на газифицирането на Русия, ще даде предимства в осъществяването на потоци в зависимост от ситуацията на световните пазари – или повече на запад, или по-ефективно на изток», поясни руският президент.

Напомняме, че на 21 май руската «Газпром» и китайската CNPC подписаха договор за доставяне на руски тръбопроводен газ в Китай. Срокът на договора е 30 години и предполага доставяне на 38 млрд. куб. м. газ на година. Общата цена на договора е 400 млрд. долара.