Сериозен софтуерен недостатък ще забави серийното производство на F-35

Грешка в софтуера на американския изтребител-бомбардировач от пето поколение F-35 може да отложи признаването на самолета за готов за масово производство, съобщи американското издание IHS Jane’s Defence Weekly, позовавайки се на ръководителя на програмата в Пентагона за включване на изтребителя в американските ВВС генерал-майор Джефри Херигън, предаде РИА Новости.

Проблемът е в това, че некоректно работещия софтуер предизвиква проблеми в работата на радара с активно фазирана антенна решетка (АФАР) по време на полет. Заради тази грешка се налага радарът да се рестартира. Джефри Херигън се надява проблемът да бъде отстранен до края на март.

Правилно настроеният радар с АФАР е един от основните елементи в съвременния боен самолет. Той отговаря за обработването на огромно количество информация за целите.

Преди съобщението за грешката в радара бе планирано изтрeбителят F-35 да бъде готов за работа в периода между август и декември, напомня изданието.

По-рано чуждестранни медии съобщиха, че F-35 има много сериозни недостатъци. Първият му полет се състоя през 2006 година, но от тогава разработването му не e завършилo окончателно. Нито един от построените изтребители не може да участва в реални бойни действия. За най-слаби места се считат двигателят, невъзможността на изтребителя да стартира от къси и средни по дължина писти за кацане, голямата цена на един час полет (около 50 хиляди долара) и ограничените възможности за използване заради природни условия.