Сергей Лавров: Санкциите не са наш проблем

Сергей Лавров: Санкциите не са наш проблем

Публикувано от:

Москва няма да обсъжда никакви критерии за снемане на санкциите от страна на западните страни. Това заяви външният министър на Руската федерация Сергей Лавров след среща с латвийския си колега Едгар Ринкевич в Берлин, пише news.bg

„Ние не сме въвеждали санкции. Не ние започнахме тази санкционна спирала, която се разви”, казва Лавров и припомня, че нееднократно са се получавали предложения за обсъждане на някакви критерии с условия за снемане на санкциите. „Ние нищо няма да обсъждаме”, подчертава Лавров.

Той посочи отново, че това са напълно нелегитимни и контрапродуктивни мерки, от които страдат всички, в това число и ние. Лавров обаче допълва:

„Но ние, от точно тази ситуация ще излезем, според мен дори и с плюсове, а нашите европейски партньори, които сами себе си накърняват с негативното въздействие на санкциите, трябва да направят това само. Това са техни проблеми. Това не са наши проблеми.”

Икономическите санкции по отношение на юридически и физически лица бяха въведени с развитието на украинската криза и присъединяването на Крим към Руската федерация. Като отговор на западните санкции Русия въведе забрана за внос на редица продукти от страни, които са подкрепили ограниченията.