Сергей Лавров: Санкциите не са наш проблем

Москва няма да обсъжда никакви критерии за снемане на санкциите от страна на западните страни. Това заяви външният министър на Руската федерация Сергей Лавров след среща с латвийския си колега Едгар Ринкевич в Берлин, пише news.bg

„Ние не сме въвеждали санкции. Не ние започнахме тази санкционна спирала, която се разви“, казва Лавров и припомня, че нееднократно са се получавали предложения за обсъждане на някакви критерии с условия за снемане на санкциите. „Ние нищо няма да обсъждаме“, подчертава Лавров.

Той посочи отново, че това са напълно нелегитимни и контрапродуктивни мерки, от които страдат всички, в това число и ние. Лавров обаче допълва:

„Но ние, от точно тази ситуация ще излезем, според мен дори и с плюсове, а нашите европейски партньори, които сами себе си накърняват с негативното въздействие на санкциите, трябва да направят това само. Това са техни проблеми. Това не са наши проблеми.“

Икономическите санкции по отношение на юридически и физически лица бяха въведени с развитието на украинската криза и присъединяването на Крим към Руската федерация. Като отговор на западните санкции Русия въведе забрана за внос на редица продукти от страни, които са подкрепили ограниченията.