Сергей Лавров за „Южен поток“

Русия подчертава необходимостта от изграждането на „Южен поток“ в установените срокове. Това заяви руският външен министър Сергей Лавров по време на съвместна пресконференция с министъра на външните работи на България Кристиан Вигенин.

„От наша страна ние подчертахме необходимостта от неговото строителство в установените срокове и потвърдихме готовност да продължим за тези цели конструктивния диалог с всички заинтересовани страни – както с участващите държави, така и с Европейската комисия“, каза Лавров.

Той добави, че Русия е готова да развива сътрудничеството с българските си колеги и по други енергийни проекти.

Също така, руският министър поясни, че не е имало отказ от строителството на «Южен поток» – нито от руска, нито от българска страна, а медиите разпространяват грешна информация през последните няколко седмици. Той подчерта, че преговорите по проекта със сигурност ще продължат веднага, щом бъде сформирано новото българско правителство.

„София се надява, че диалогът с Европейската комисия (ЕК) ще позволи да започне строителството на „Южен поток“ на българска територия“, каза Вигенин.

„Ние подкрепяме изпълнението на проекта в съответствие с европейското законодателство и нормативна уредба. Надяваме се, че активният диалог с Европейската комисия в близко бъдеще ще позволи старта на изграждането на тръбата на българска територия“, каза Вигенин.