Сенатор Морозов: Авиоударите на САЩ в Сирия са повторение на Югославия и Ирак

Атаката по въздушната база на сирийската армия в Хомс в малките часове на петък (7 април) напомнят на бомбардировката в Югославия, военната интервенция в Ирак, разрушението на Либия и други актове на пренебрежение на международното право от страна на САЩ. Това заяви членът на комисията по международни отношения в Съвета на федерацията на Русия Игор Морозов  пред ТВ „Звезда“.

„Тръмп върна политиката на САЩ в 1990-те години, когато Америка бомбардира Югославия, без да има мандат за това от Съветка за сигурност на ООН, като разруши и раздели страната. Това е повторение на военната интервенция в Ирак от 2003 г., повторение на Либия, когато САЩ унищожиха Муамар Кадафи. Тръмп може да постави света на границата на голяма война“, предупреди Морозов.

САЩ удариха сирийската база два дни, след като обвиниха армията на Башар Асад, че е използвала химическо оръжие в Идлиб и часове след като Тръмп предупреди, че е готов да за военна намеса в арабската страна. При химическата атака починаха най-малко 72 души. Сирийската опозиция и Западът обвиняват за нея режима на Башар Асад, а Русия и официален Дамаск – опозицията.

Броени минути преди новината за въздушните удари на САЩ, заместник-постоянният представител на Русия в ООН Владимир Сафронков предупреди, че ако такава атака бъде извършена, то това може да донесе негативни последици.

„Цялата отговорност за последиците от военните действия ще лежи на плещите на онези, които инициират такова съмнително и трагично действие“, каза той. В отговор на въпрос какви могат да бъдат негативните последици, Сафронков каза: „Погледнете Ирак, погледнете Либия“.

Подобно предупреждение отправи и руският сенатор Алексей Пушков. В Twitter той написа, че ако Тръмп удари Сирия, той ще се нареди до предшествениците си Джордж Буш-младши и Барак Обама.

В 21м веке у каждого президента США была своя война на Бл.Востоке, а то и две. Если Трамп войдет в Сирию, он встанет в ряд с Бушем и Обамой.

„В 21 век всеки президент на САЩ си имаше своя война в Близкия изток, а някои и по две. Ако Тръмп влезе в Сирия, той ще се нареди до Буш и Обама“, написа Пушков минути преди новината за авиоударите.

Председателят на комисията по отбрана в Съвета на федерацията на Русия Виктор Озеров каза, че Русия ще поиска спешно заседание на Съвета за сигурност на ООН заради ударите на САЩ. Според него ударите могат да се разглеждат като акт на агресия от страна на САЩ срещу страна от ООН.

Говорителят на Пентагона Ерик Пехон каза пред Интерфакс, че САЩ са уведомили руските военни преди удара да „изтеглят силите си оттам“. „Не знам точно дали някой е попаднал под удара, но предприехме предпазни мерки, за да защитим руснаците“, каза Пехон.

Източник:  „Руски дневник“.