Сенатор Маккейн поиска свалянето на руски самолети в Сирия

Американският сенатор-републиканец Джон Маккейн поиска свалянето на бойни самолети от сирийската армия, както и от ВКС на Русия, които оказват подкрепа на легитимното правителство на Башар Асад. За това политикът оповести в своята колонка в The Wall Street Journal.„САЩ и техните партньори по коалиция трябва да обявят ултиматум на Асад: прекратете полетите или вие ще загубите своите самолети. Ако Русия продължи да бомбардира не избирателно, ние трябва да й дадем точно да разбере, че ще предприемем мерки, които ще създадат повишена заплаха за нейните самолети” – заявил Маккейн.

Според уверенията на Маккейн, само с такива твърди мерки може да бъде спряна войната в Сирия. Така сенаторът-републиканец за пореден път даде да се разбере, че Америка възлага вината за обстрела на жилищни квартали и гибелта на мирни жители не на терористичните групировки, а на законното ръководство на Сирия.

БЛИЦ припомня, че Джон Маккейн е яростен русофоб, за което той има основателни причини: През 1967 г. е свален по време на бомбардировка над Северен Виетнам от съветски самолет и прекарал повече от 5 г. в плен при комунистите.