Секретен доклад на НАТО: Руската авиация дава по-добър резултат в Сирия отколкото алианса

НАТО изпрати в Сирия много повече самолети, отколкото Москва, обаче руската операция показва доста по-добър резултат благодарение на превъзходните умения на пилотите и мощността на военната техника. Това пише немското списание “Фокус”, цитирано от РИА Новости, позовавайки се на таен аналитичен доклад на организацията.

В документа е съобщено, че 40 руски изтребителя, разположени в Латакия, извършват до 75 полета за денонощие, като всеки път нанасят “точни и ефективни удари” по позициите на Даеш (“Ислямска държава”). При това силите на НАТО, наброяващи общо 180 бойни самолета, ежедневно унищожават едва 20 цели.

Русия използва в Сирия най-съвременната техника: Москва изпрати в Латакия четири самолета Су-35, които според експерти са по-добри от повечето самолети западно производство.

Освен това в изчисленията си за нанасяне на удари Москва използва данни от сирийската въздушна разведка и данни от руски специални служби, които редовно съобщават за стратегически важни обекти, съобщава се в документа.

Аналитици на алианса отбелязват, че именно руската операция накара терористите от Даеш да бягат от окупираните територии и да спрат жестоката “демонстрация на сила”.

“Въпреки че западните политици редовно говорят за нападенията на Русия над бунтовниците и многобройни жертви сред гражданското население, в доклада не е споменато нищо за мирни жители, пострадали от руски авиоудари”, подчертава “Фокус”.