Севастопол вбеси Запада с грандиозен военен парад по суша, море и въздух

Севастопол вбеси Запада с грандиозен военен парад по суша, море и въздух

Публикувано от:

На 9 май Севастопол отбеляза едновременно 70-годишнината от освобождението си от нацистка окупация и 69-години от победата във Великата отечествена война. В деня на празника градът се превърна в сцена за грандиозен военен парад по суша, море и въздух. Въпреки недоволството и официалните упреци на Запада, изказани от германския канцлер Ангела Меркел и генсека на НАТО Андерс фог Расмусен, че в Севастопол не трябва да се провежда парад, грандиозното шоу  се състоя. Военнослужещите и жителите на града бяха поздравени лично от президента на Русия Владимир Путин, който пристигна в Крим за първи път след присъединяването му към състава на Руската Федерация.

Преди да открие парада, върховният главнокомандващ на Русия обиколи с президентския катер парадната линия на кораби от Черноморския флот на РФ и приветства екипажите им. Начело на парадния строй бяха тралщикът “Вице-адмирал Жуков”, ракетния кораб “Штиль” и граничния патрулен кораб “Жемчуг”. Следваха ги противолодъчен кораб “Александровец”, големите ракетни кораби “Самум” и “Бора”, патрулния кораб “Пытливый”, големият противолодъчен кораб „Керчь”, флагманът на Черноморския флот – гвардейският ракетен крайцер “Москва” и четиримачтовият платноход “Крузенштерн”.

Във въздушния парад участваха десетки самолети, а гвоздеят на програмата бе тържественото шоу на авиационните групи за висш пилотаж “Стрижи” (МиГ-29) и “Русские витязи” (Су-27). Асовете демонстрираха фигурата “Кубински диамант”, която се изпълнява от 9 самолета, подредени в небето във форма на ромб, а дистанцията между тях е само 3 метра. Въздушния парад завършиха три бронирани щурмови Су-25МБ, които оцветиха небето над Севастопол с димни ивици, символизиращи руския трикольор.

По време на речта си, президентът на Русия Владимир Путин се обърна към присъстващите с приветствени слова и заяви: „Поколението, което разгроми фашизма, винаги ще бъде пример за мъжество и самоотверженост. Завръщането на Севастопол и Крим в състава на Русия е вашият безценен принос, защото в нашата памет винаги ще останат онези, които се сражаваха за руския форпост”, информира lifenews.ru.

В отговор на това Западът заяви, че визитата на Владимир Путин в Крим е „неуместна”. Генералният секретар на НАТО Андерс фог Расмусен заяви: „Все още смятаме, че Крим е украинска територия и доколкото знам, украинските власти не са канили Путин там, така че от тази гледна точка визитата му в Крим е неуместна. Смятаме, че анексирането на Кримския полуостров от страна на Русия е незаконно, нелегитимно и не го признаваме”, предаде AFP.

Севастопол ядоса Запада с грандиозен военен парад по суша, море и въздух 1

 

[embedyt]http://www.youtube.com/watch?v=JpmrYMwAa34[/embedyt]

[embedyt]http://www.youtube.com/watch?v=cZ16cUpy-UY[/embedyt]

[embedyt]http://www.youtube.com/watch?v=2404NU7PCbg[/embedyt]