Хиляди се стекоха пред мощите на светеца лечител Св. Панталеймон

 Патриархът отслужи съборна света литургия в столичния храм „Св. Седмочисленици“

За първи път Честната глава на св. Пантелеймон пристига у нас. Мощите, които са напускали своята обител в едноименния руски манастир на Света гора само 4 пъти, бяха посрещнати в сряда на границата с Гърция от Неврокопския митрополит Серафим и Мелнишкия епископ Герасим. Те бяха носени от архим. Евгений, игумен на светогорския манастир „Св. Пантелеймон“, и братя на манастира. Иконата с образа на светеца пристигна с монаси от светогорския манастир „Ксенофонт“ начело с йеромонах Моисей.

В България на 26 юли пристигна изключително ценна светиня – главата на св. Панталеймон – един от най-почитаните светци в Православния свят. Тя ще остане в страната ни до 2 август.

По повод храмовия празник на столичния храм „Св. Седмочисленици” патриарх Неофит отслужи съборна света литургия вчера. Светините ще останат в храма за поклонение до 09:00 ч. на 29 юли.

Главата на св. Панталеймон едва четири пъти е напускала пределите на Гърция – носена е за поклонение в Константинопол, във Влашко, два пъти в Русия и сега, за празника на св. Пантелеймон – 27 юли, идва у нас за поклонение от вярващите християни.

Заедно със светите Мощи пристига и копие на чудотворната икона на св. Панталеймон, която се съхранява в манастира Ксенофонт на Света Гора.

На 29 юли в 9:20 ч. светините ще бъдат посрещнати в митрополитския храм „Св. Неделя”. Те ще остават за поклонение в храма през цялата нощ и ще напуснат храма в 09:30 ч. на 31 юли.

На 31 юли в 10:00 ч. – Посрещане на мощите в Руския храм-подворие „Св. Николай” в София.

На 1 август светините ще отпътуват за гр. Враца за духовно укрепване на вярващите във Врачанска епархия, където ще останат до обедните часове на следващия ден, когато Честната глава на св. Пантелеймон ще отпътува обратно към Света Гора. Предвижда се при преминаването на светините през Неврокопска епархия те да бъдат изложени за поклонение и от вярващите там, по програма утвърдена от Неврокопска митрополия.

На 27 юли Православната църква отбелязва деня на Свети Великомъченик Пантелеймон и Свети Седмочисленици.

Лекар по образование, който след като приел християнско кръщение, получил дара на лечителството и чудотворството, а след мъченическата му смърт по неговото застъпничество стават много изцерения, както от физически, така и от душевни болести и страдания. Частици от мощите на св. Пантелеймон – Лечителя се съхраняват в много християнски църкви и манастири по света, но най-голяма част от мощите се намира на Света Гора, Атон. Главата на светеца се пази в едноименния Светогорски манастир „Свети Пантелеймон” и сега атонски монаси начело с игумена на манастира донасят светинята в България