Мощите на Св. Георги ще пристигнат на парада на победата в Москва

Мощите на Свети Георги Победоносец ще пристигнат от Атон в Москва за 70-годишнината от Победата във Великата Отечествена война, която се отбелязва на 9 май, информира вчера ТАСС.

Десницата на великомъченика ще остане в Русия два месеца, като освен в Москва и Петербург, вярващите от още 12 руски градове ще могат да се поклонят пред нея. Ковчегът с мощите ще пристигне в Москва на 24 април и ще бъдесъпровождан от монаси от манастира Ксенофонт където се съхранява реликвата.

Те ще донесат от Света гора и чудотворната икона на Св. Георги. „Интерфакс Религия” припомня, че 6 май (Гергьовден) съвпада с деня, в който преди 70 години Германия капитулира. Руският патриарх Кирил неведнъж е споменавал за огромната роля на светеца за укрепване на народния дух по време на Отечествената война, съобщава НТВ. Доказателство за това е и фактът, че гвардейските лентички на Съветската армия са били именно с ордена на Георги Победоносец. Тези лентички днес са особено популярни и се наричат „георгиевски”. „Решението да бъдат донесени мощите на великомъченика е колективно на целия Атон. По този начин Света гора отдава своето признание за подвига на нашите деди в борбата с фашизма”, обясни директорът на фонда „Княз Владимир” Виктор Костин, цитиран от ТАСС. Агенцията уточнява, че в Москва мощите на светеца ще бъдат изложени за поклонение в храма „Георги Победоносец”.

Източник : Мила Кудрина, кореспондент на „Монитор“, Русия