Свобода на словото по украински: Радикали нападнаха журналисти

Радикали с маски нападнаха редакцията на украинския вестник  «Вести» в Киев, предаде RT. Според журналисти от редакцията на изданието, няколко десетки радикали са открили стрелба по стъклената фасада на сградата, в която се намира офиса на вестника. След това националистите са започнали да хвърлят бутилки със запалителна течност и димки.

Журналистите разказаха, че вандалите са нападнали един от охранителите и са го пребили. „След това хвърлиха в помещението сълзотворен газ, който се разпространи много бързо из цялата редакция – там и досега е трудно да се диша. Един от охранителите, който се опита да спре бандитите, бе пребит“, поясни журналист от украинския вестник.

Радикалите не са влязли в самото помещение на редакцията. Журналистите обясняват този факт с това, че организаторите на хулиганската проява не са били поставили подобна задача. „Очевидно, на тях им е било поръчано да организират бърз погром и да изчезнат бързо, за да избегнат задържане от правоохранителните органи“.

Главният редактор на изданието Игор Гужва подчерта, че нападението не се е отразило върху работата на редакцията.

Според журналистите от „Вести“, поръчител на нападението е един от лидерите на „евромайдана“, днес депутат в градския съвет на Киев Игор Луценко. Преди две седмици Луценко е предприел опит за нападение на редакцията, но тогава той е предотвратен.

Вестник „Вести“ е на украинския медиен пазар едва от една година, но вече се ползва с голяма популярност. Това е едно от малките украински издания, които се стараят да поднасят информацията за конфликта в Украйна от различни гледни точки. Медията предоставя възможност да изразят мнението си не само тези, които споделят идеите на „евромайдана“. Във връзка с това вестникът неведнъж е обвиняван в „украинофобия“ и „подкрепа на сепаратизма“.

Журналистите от „Вести“ написаха открито писмо до президента, премиера и говорителя на украинския парламент. В посланието си те отбелязват, колко е важно за страната да бъде запазена свободата на словото в медиите. „Работата не е само що се отнася до нас, но и за всички тези, които днес са си поставили за цел да ни унищожат. Утре няма да има никаква морална пречка да бъде унищожена друга „неправилна“ медия. При това в раздел „неправилна“ може да попадне всяка една медия, която представя информацията не така, както се иска на задкулисните поръчители. И в резултат на всичко това, ние ще се озовем в страна, където вместо демократични ценности, ще цари диктатура“.

Украинските органи на реда така и не успяват да открият нападателите.