Свещеният Синод на РПЦ обяви ден за специална молитва за Божието творение

Свещеният Синод на Руската православна църква обяви „ден на специална молитва за Божието творение“.

Такова решение приеха участниците на Синода начело с Московския и на цяла Русия патриарх Кирил, съобщи сайтът „Патриархия.ру“.

Членовете на Синода утвърдиха ритуала на молебното пеене за съхранение на творението Божие, което следва да бъде извършено ежегодно във всички храмове на Руската православна църква през първата неделя на септември.

Руската православна църква проявява особена загриженост към проповедите за добросъвестното отношение на човека към заобикалящия го свят. В края на XX и началото на XXI в. това води до създаването на редица църковни документи, изразяващи позицията на Православната църква по въпросите, свързани с екологията. В частност, тази тема е развита в документа „Основна социална концепция на Руската Православна Църква“, приета от Юбилейния Архиерейски Събор през 2000 г. През 2008 г. темата за екологията е повдигната в документа „Основи на учението на Руската Православна Църква за достойнството, свободата и правата на човека“.

Архиерейският събор през 2013 г. прие концептуалния документ „Позиция на Руската Православна Църква по актуалните проблеми в екологията“. Чрез този документ се стимулира активността на духовенството и миряните в сферата на екологията.