Световните медии: Проруски кандидат засрами премиера Борисов

Световните медии: Проруски кандидат засрами премиера Борисов

Публикувано от:

Проруски кандидат засрами премиера Борисов – това гласят заглавията на редица авторитетни западни медии след президентските избори в България вчера.

“Българският премиер Бойко Борисов понесе неудобна загуба на първия тур на президентските избори”, съобщава агенция “Франс прес”.

Агенцията цитира обещанието на Борисов да подаде оставка, ако ГЕРБ не е първа политическа сила, и посочва, че “нови избори биха могли отново да хвърлят най-бедната и вероятно най-корумпираната държава в ЕС – средната месечна заплата е само 480 евро – в политически хаос”.

“Борисов жестоко сгреши като постави праволинейната Цачева за кандидат”, отбелязва още “Франс прес”.

Подкрепян от социалистите кандидат печели първия тур на президентските избори в България”, съобщава в. “Файненшъл таймс” с подзаглавие “Успех на опозицията може да доведе до парламентарни избори и период на нестабилност”. “Изборите бяха проведени в атмсофера на широко обществено недоволство от българската политическа класа, корупция и стандарт на живот, който остава най-нисък в ЕС в продължение на почти 10 години, откакто България се присъедини към блока”, отбелязва изданието.

“Кампанията се фокусира и върху отношенията на България с Русия. Г-н Радев призова за отпадане на западните санкции заради анексацията на Крим и интервенцията в Източна Украйна срещу Москва, но каза още, че напълно приема членството на България в ЕС и НАТО”. “Проруски кандидат удари премиера на изборите в България” е и заглавието на европейското издание “Политико”.

“Кандидатът на опозицията Румен Радев води в българските президентски избори”, съобщава англоезичната версия на “Дойче веле”.

“Очаква се втори тур, след като проруски кандидат излезе пръв в България”, съобщава агенция “Асошиейтед прес”, цитирана от в. “Дейли мейл”. “Бивш служител на военновъздушните сили, който призова Европейския съюз да вдигне санкциите срещу Русия, бе вероятният победител на президентските избори в неделя, но не си осигури достатъчно гласове, за да избегне балотаж, показват екзитполовете”, пише агенцията.

Източник: Дневник