САЩ струпват войска и бойна техника до границата с Русия

В Полша пристигна Трета бригада от Колорадо с 3 500 войници и около 250 бойни машини, включително артилерийски системи. Щабът им е в Полша. Те ще останат в Европа за период от 9 месеца, след което ще бъдат заменени.

Тази седмица американската армия изпраща танкове в държави до границата с Русия. Това изглежда като най-голямото разполагане на бронирана техника в Източна Европа от края на Студената война, пише вестник „Уолстрийт джърнъл“, цитиран от ТАСС.

След съвместните американско-полски учения в Северна Полша, започнали вчера, някои от основните танкове M1A2 Abrams, които са използвани в ученията, ще бъдат прехвърлени в балтийските държави Латвия, Естония и Литва, където те ще останат, докато НАТО задейства „силите за сдържане“ през пролетта, пояснява изданието.

Вестникът пише още, позовавайки се на Адам Томсън, ръководител на European Leadership Network и бивш посланик на Великобритания в НАТО, че разгръщането на американски войници и бронирана техника в Европа „показва, че съюзниците изпълняват решението си да се създадат малки сили за по-добро засичане на всяко руско действие в Балтика и да се покаже на Москва, че големите сили в алианса стоят зад източните си съюзници“.

Томсън добави, че в същото време будят безпокойство сред страните членки „смесените послания“ от президента на САЩ Доналд Тръмп към НАТО и изразяваната пълна подкрепа от съветниците му към военната организация.

Тръмп „определено има проблеми с алианса. Нещо ново е за НАТО да бъде описвана като остаряла“, поясни той.

Американският вестник припомня, че в Полша пристигна Трета бригада от Колорадо с 3 500 войници и около 250 бойни машини, включително артилерийски системи.

Щабът им е в Полша. Те ще останат в Европа за период от 9 месеца, след което ще бъдат заменени.

През тези месеци бригадата ще бъде изпратена в Унгария, Полша, Германия и Румъния.

„Уолстрийт джърнъл“ пише още, че американците ще увеличат хеликоптерите и ще разположат в Европа още 900 военнослужещи

Източник: Гласове