САЩ разшириха санкциите срещу Русия: под удара попаднаха „Ижмаш“ и „Калашников“

САЩ в четвъртък обявиха поредния кръг от санкционната конфронтация с Русия заради събитията в Украйна: под ограниченията попаднаха 11 физически и 15 юридически лица, сред които концерните „Ижмаш“ и „Калашников“, предаде РИА Новости.

Под санкциите попада и цяла група от организации и компании, свързани с вече намиращите се под ограниченията „Роснефт“ и Външноикономическа банка.

Сред тях са дъщерните компании на „Роснефт“ и Руския фонд за преки инвестиции, свързан с Външноикономическа банка, агенцията за застраховане на експортни кредити „Ескар“ и кримски компании.

Списъкът с физическите лица е допълнен от бизнесмена Роман Ротенберг, сина на бившия украински президент Александър Янукович, топ мениджърите на „Калашников“ и редица други лица, свързани с „провинилите се“ компании.

Американското финансово министерство и Държавният департамент вече заявиха, че новите санкции са въведени с цел усилване на старите, а да се говори за отмяната им ще бъде възможно само след изпълняването на Минските споразумения.

Решението на американските власти последва на фона на новите споразумения в разрешаването на конфликта – страните се съгласиха да изтеглят от фронтовата линия основното тежко въоръжение с калибър до 100 мм. Официалното споразумение за това може да бъде подписано на 3 август.