САЩ проведоха първите изпитания на системата за ПРО в Европа

САЩ за първи път проведоха изпитания по програмата за ПРО в Европа, като унищожиха учебна балистична ракета в северната част на Атлантическия океан.

Американският разрушител USS Ross (DDG 71) успешно е прехванал балистична ракета в северната част на Атлантическия океан в хода на провеждането на ученията Maritime Theater Missile Defense (MTMD Forum) със страните съюзници, предаде РИА Новости.

В пресрелийза на ВМС на САЩ се съобщава, че по време на изпитанията във вторник за първи път извън пределите на радиуса на действие на американските ракети е била изстреляна управляема ракета SM-3 Block IA.

В хода на ученията от ракетния полигон на Хебридските острови е била изстреляна балистична ракета с малък обсег Terrier Orion. Едновременно с нея във въздуха са се намирали още две противокорабни крилати ракети. Разрушителят Ross е изстрелял ракета SM-3 и успешно е осъществил първото прехващане на балистична ракета в Европа.

Решението за създаване на система за ПРО на НАТО в Европа е прието през ноември 2010 г. на среща на върха на организацията в Лисабон. През октомври 2011 г. генералният секретар на НАТО заяви, че системата за ПРО на Алианса ще достигне до степен на пълна операционна готовност през 2018 г.

През октомври 2012 г. испанското правителство разреши на Съединените щати да изпратят в испанската военноморска база Рота четири военни кораба в рамките на създаваната противоракетна отбрана (ПРО) на САЩ в Европа. В базата вече са разположени четири американски разрушителя – USS Porter, Donald Cook, Ross и Carney.