САЩ признаха грешка, довела до смъртта на сирийски войници

САЩ признаха за непростима грешка, извършена от американските военни при въздушни удари над Сирия, съобщава Би Би Си.

По време на въздушна атака, проведена на 17 септември, над сирийския град Дейр ез-Зор, от водената от САЩ международна военна коалиция, загинаха 62-ма войници от сирийските правителстени сили, а други 100 бяха ранени.

Днес Пентагона призна, че тези удари са били „непреднамерена, непростима грешка“.

От американската армия заявяват, че ударите, през онзи трагичен ден, са били насочени срещу цели на Ислямска държава. В тях са участвали самолети на Великобритания, САЩ, Дания и Австралия. В същото време и сирийската армия е провеждала акция срещу екстремистката групировка в региона.

Грешката е станала „най-вече заради човешкия фактор“, заяви в изявление бригаден генерал Ричард Коу, който бе начело на разследването, водено от Централното командване на въоръжените сили на САЩ.

Ударите на водената от САЩ военна коалиция били преустановени, едва след като руските военни служители се обадили на американските си колеги с молба да прекратят обстрела, тъй като избиват войници от армията на Башар Асад, а не терористи от Ислямска държава.

Според Коу, САЩ е дал неточна информация на Русия за планираната операция в Дейр ез-Зор.

„В този случай не успяхме да се придържаме към високия стандарт, който следваме и оттук нататък трябва да се справяме по-добре от това“, каза генерал-лейтенант Джеф Хариган от армията на САЩ.

Източник: факти.бг