САЩ похвалиха Яценюк за реформите и обещаха да продължат санкциите срещу Русия

Президентът на САЩ Барак Обама и вицепрезидентът Джо Байдън похвалиха украинския премиер Арсений Яценюк за провеждането на реформите и му обещаха, че американските санкции срещу Русия ще бъдат продължени, съобщиха в понеделник от Белия дом, предаде РИА Новости.

Яценюк, начело на представителната делегация на Украйна, посети в понеделник Вашингтон, където участва в украинско-американския бизнес-форум. По протокол Яценюк се срещна с вицепрезидента Джо Байдън, но и президентът Обама „отишъл на срещата“, съобщи още Белият дом.

„Президентът Обама и вицепрезидентът Байдън изразиха твърдата си подкрепа за суверенитета и териториалната цялост на Украйна и подчертаха, че САЩ са привърженици на запазването на санкциите срещу Русия, докато тя не изпълни изцяло задълженията си в съответствие с Минските споразумения“, се казва в съобщението на Белия дом. Москва категорично отрича обвиненията от страна на Запада за намеса във вътрешните дела в Украйна и за несъблюдаване на Минските споразумения.

Обама и Байдън се въздържали от критика към Украйна по отношение на спазването на Минските договорености. Дори напротив, че „похвалили украинското правителство за предприетите от тях стъпки за реализирането на задълженията им в съответствие с Минските споразумения, включително и внасянето в украинския парламент на проекта от конституционни поправки по децентрализацията“, съобщи Белия дом.

Обама и Байдън също така напомнили на Яценюк за „важността“ от нови реформи в съответствие с изискванията на Международния валутен фонд. „Лидерите се съгласиха, че е важно Украйна да приеме допълнителни мерки по реформите, в това число и в енергийния сектор, за да изпълни задълженията пред МВФ и другите финансови институти“, се казва в съобщението на Белия дом. Обама и Байдън са похвалили Украйна „за амбициозната програма по реформите“, както и за „твърдата позиция на правителството срещу популистките мерки, можещи да подкопаят финансовата стабилност на Украйна“.

„Лидерите се съгласиха, че е важно Украйна да приеме допълнителни мерки по реформите, включително и в енергийния сектор, за да изпълни задълженията си пред МВФ и другите финансови институти“, подчертават от Белия дом.