САЩ подават „сигнали” на Москва, но се боят от реакцията на Путин

Решението на Министерството на отбраната на САЩ „да складират” оръжие в страните от Балтика и Източна Европа само постави начало на нова надпревара във въоръжаването, затова негативната реакция на Русия е напълно очаквана, счита отговорният редактор на The National Interest Пол Пилар.

Авторът счита, че разполагането на танкове, бойни машини на пехотата и на други образци тежка бойна техника близо до границите на Русия е „опит да се подаде сигнал – своеобразно предупреждение – на фона на напрежението, възникнало във връзка със събитията в Украйна”, при това този сигнал трябва да бъде „достатъчно сдържан”, за да не предизвика „опасна реакция” от страна на официална Москва.

Според Пилар, тази стъпка напомня „известните действия на САЩ в Европа по време на „студената война”, обаче самата ситуация сега е принципиално друга.

„Във връзка с това възниква фундаментален и стародавен въпрос: какво в действителност искат и какво са в състояние да защитят САЩ в отговор някакви агресивни действия на Русия или сериозни военни действия, замаскирани под нещо друго? В годините на „студената война” звучаха въпросите дали американците искат да рискуват Ню Йорк или Вашингтон заради спасяването на Бон или Париж. Сега, когато работата засяга Рига и Талин, а не Бон и Париж, става все по трудно да се отговори положително на такива въпроси” – разсъждава анализаторът.

Освен това, напомня Пинар, неотдавнашни допитвания на изследователския център Pew показаха, че мнозинството германци, французи и италианци отговориха отрицателно на въпроса дали тяхната страна е длъжна (или не е длъжна) да употреби военна сила за защита на всяка друга страна-съюзник на НАТО, ако Русия хипотетично започне с нея сериозен военен конфликт.

Това положение на нещата поставя под съмнение ефективността на работата на Северноатлантическия договор, чийто пети член съдържа нормата при нападение на една от страните НАТО трябва да го разглежда като нападение над целия Алианс като цяло.

В заключение авторът на публикацията твърди, че такава сериозна обстановка в Европа не би се създала, ако страните от Запада отначало бяха разглеждали Русия като равноправен партньор, а не като страна, загубила „студената война”./БЛИЦ